Men jobben på Gotland då?

Gotland2012-09-07 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men jobben då, som är så viktiga för oss gotlänningar? De behövs ju för en levande landsbygd! Finns alternativ till ny storskalig kalktäkt i Bunge?

Det har talats och skrivits väldigt litet om möjligheter att skapa nya, annorlunda jobb på norra Gotland. Jag skrev ett inlägg om detta våren 2008 och tror det kan vara dags att ta upp frågan igen, så jag upprepar här några av mina tankar. Den gången kom inget svar, men jag hoppas att någon reagerar i dag, för eller emot, så samtalet kan fortsätta.

När det gäller kalkhantering, är småskalig stenindustri att föredra av flera skäl. Den lämnar inga djupa spår i landskapet och medför renare luft. Kalkstenen passar bra till många slags bruksföremål samt till konstnärlig produktion. Den får också ett betydligt högre värde i relation till volymen med den hanteringen.

Om den småskaliga stenindustrin inte ger tillräckligt med arbetstillfällen, kan det behövas komplement. Om den världsunika Ojnareskogen och dess omgivningar, som Naturvårdsverket föreslagit, får ingå i en nationalpark kring Bäste träsk, kan nya arbetstillfällen skapas inom servicenäringen genom ekoturism.

Myrmullen i de stora myrarna på norra Gotland, Elinghemsmyr och Martebomyr, är lämplig för hampodling. Om bönderna där kan uppmuntras att satsa på hampa, kan en hampfabrik och ett väveri etableras. Hampan kan användas till nytto- och prydnadstextilier, till exempel säckar, rep och fisknät, som inslag i väven till hemtextilier, eller till kläder. Dess produkter är slitstarka och kan framställas i många variationer, till exempel tillsammans med ull, lin eller bomull.

I en tid då miljötänkandet vinner terräng i allt vidare kretsar anar jag en renässans för naturmaterialen. Fröna kan också användas på flera sätt. Hampan är lättodlad och behöver inga bekämpningsmedel. Den göder marken och kan odlas på samma plats i många år.

Apropå miljötänkande, skulle detta kunna bli ekokommunens välkomna bidrag till en friskare värld. Också här sammanfaller argumenten jobben och miljön! Det behöver inte bli en tragedi att mista ett jobb, nya möjligheter kan öppna sig till berikande arbetsliv. Gotland har en mångfald begåvade entreprenörer, så förutsättningar borde kunna skapas.

Om alla dessa idéer kan bli verklighet, kan inte jag bedöma. Jag lämnar dem åt andra med relevanta kunskaper och resurser att ta ställning till. Kanske finns andra och mer genomförbara möjligheter till arbetstillfällen på Gotland.

Jag bara konstatera att de som förespråkar en kalkhantering av den omfattning som Nordkalk föreslår, är minst lika hemfallna åt önsketänkande som jag. När långsiktiga argument står mot kortsiktiga, är det inte svårt att välja sida. Vi måste inse att det finns en gräns. Misshandlad natur slår tillbaka.

Läs mer om