Matsnusket förr och nu

Gotland2004-11-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var väl knappast nån slump då herr Pasteurs idé att värma upp nymjölkad mjölk för att förhindra allvarlig smittspridning bland människor erkändes. Då för tiden var det tuberkulos som på så sätt bekämpades. Den romantiska nutida föreställning att obehandlad mjölk skulle vara finare, godare eller besitta en större äkthet för människor finns hos några av oss. Bor man så att mjölk från gårdstanken är lättillgänglig hörs ofta argumenten att lite skit rensar magen eller att vanlig mjölk har ingen dött av.
Nej eller jo - åtminstone nästan. Varje år upptäcks fall av den åtminstone för små barn farliga ehec-bakterien. Då bakteriegifterna får fäste kan det bli livshotande.
Det räcker inte alltid med god djurhälsa och goda hygienrutiner vid mjölkningsarbetet. Även om det är den bästa början i livsmedelskedjan. Vi får inte glömma den gode Pasteur. Allt var långt ifrån bättre förr. På medeltiden var kunskap om handhygien vid hanterande av livsmedel antagligen inte särskilt utbredd. Då kylskåp inte fanns kände man i alla fall till saltning, sötning och syrning som konserverande metoder.
Ibland är det lätt att få för sig att utvecklingen stått still. De som vill handla mat och delta i medeltidsskådespelet sommarveckan i augusti nu för tiden löper enligt myndigheterna risk att drabbas av matförgiftning. Hoppas det bygger på okunskap från de som serverar utan att tvätta sig och inte är tänkt som en del av genuiteten.
Läs mer om