Vill börja med att enligt vår grundlag är bostad en rättighet, därmed är den inte vad som helst utan det är människors hem. Så är då marknadshyror ett hot?
Jag tycker det då man vill gå ifrån ett system där parterna gemensamt tar ansvar för en långsiktigt hållbar framtid (svenska modellen) – till något som leder till stora kostnader för samhället och den enskilde hyresgästen – det känns som ett hot inte bara mot de drabbade hyresgästerna men mot samhället i stort.
Kan man säga hur och när det sker politiskt – nej men jag ser krafter som jobbar allt hårdare för en utveckling mot marknadshyror – partier som har stämmobeslut om att det ska införa friare hyressättning (marknadshyror).
Vi har haft marknadshyror två gånger förut 1907 och 1923 de gångerna resulterade det i att staten fick gå in och reglera hyrorna så jag hoppas att vi kan ta lärdom av vad systemet innebär på lite längre sikt än just nu.
Att marknaden ska styra utifrån att den som vill och kan betala mest ska få hyra bostaden är att öka segregation och utanförskap.
Att man sedan när ett avtal går ut får välja mellan att betala det som begärs eller tvingas flytta ifrån sitt hem är oacceptabelt.
Jag har läst Rambölls rapport som finns på hyresgästföreningens hemsida och med de höjningarna blir jag mörkrädd.
Förutom höjda hyror, så kommer vi att få social housing – områden där de med lägre inkomster får bostäder av staten/kommunen. Vi ser redan i dag effekter av vad segregation kan åstadkomma så ska vi verkligen leda utvecklingen mot större klyftor?
För en sak alla länder med marknadshyror har gemensamt är att de har social housing , Finland exempelvis la år 2011, 240 miljoner euro på stöd till social housing – mycket pengar som kan användas till mycket annat. Att marknadshyror skulle leda till att det byggs mer ser jag föga troligt – varför skulle marknaden vilja bygga bort den efterfrågan som håller uppe hyrorna.
Det är ju trots allt affärer de ser inte vad samhället behöver.
I dag har vi förhandlade hyror – bruksvärdessystemet. Där standard och kvalité i bostaden och dess område avgör och ger lika hyra för likvärdiga lägenheter.
Hyrorna förhandlas kollektivt (många samtidigt) vilket är både tids- och kostnadseffektivt.