Läkare borde få schematid dygnet runt
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag tycker att de försvarar en sjuk sak. Inte minst när de talar om " entusiastiska högpresterande medarbetare", som om övriga är lågpresterande, och försöker bortförklara verksamhetschefernas ansvar. För vem är egentligen ansvarig frågar de sig. Kritik riktas mot sjukhusledningen för otillräckligt övergripande ansvar för bemanningen.
Det är fullt möjligt att den kritiken är befogad. Men ingen anställd i Gotlands kommun kan under rådande lagstiftning tvingas till att jobba 14 dagar eller 29 dagar i sträck mot sin vilja. Det är inte ens lagligt om det görs av fri vilja. Överträdelser av detta slag är ett brott mot arbetstidslagstiftningen. Men också mot arbetsmiljölagen.
Stämmer uppgifterna kommer det att stå hälso- och sjukvården dyrt. Dåliga lösningar brukar bli extremt dyra lösningar. Naturligtvis är även Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, och Gotlands kommun medskyldiga som politisk ledning när man inte tillför hälso- och sjukvården de resurser som vården behöver för att bedriva sjukvård efter behov och sätter omänsklig press på sina anställda.
Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer på grund av GT:s uppgifter att få en särskild genomgång av läkarnas arbetstider och jourkomp vid nästa sammanträde den 22/11.
OIK-läkarna kommenterar också det jag säger om de långa kompledigheterna. Arbetstidslagstiftningen skärptes av riksdagen 2005 efter direktiv från EU. Sedan 2007 har de riktigt långa kompledigheterna minskat, det ska medges. Men hur är det nu?
Läkarnas jour- och beredskapsarbete på Gotland styrs utifrån lagar, avtal och överenskommelser som är godkända av Gotlands kommun och av Gotlands läkarförening. Enligt detta avtal medför vid kontinuerligt arbete: att en helg från fredag kl 17:00 till måndag kl 07:00 (62 tim) kostar 122 timmar dagarbetstid, drygt tre veckor. (Gunilla Gunnarssons konsultutredning 2010-01-07).
Tillämpningen av den nya arbetstidslagstiftningen och nya rutiner innebär att ett kompsaldo ej får överstiga 200 timmar. Läkarkollektivet på Gotland har alltså ett fortsatt mycket förmånligt jouravtal. Ett jouravtal som leder till en ineffektiv vård, till svårigheter att planera verksamheten och som inte gynnar patientsäkerheten.
På Universitetssjukhuset i Linköpings akutmottagning går 30 läkare på treskiftschema sedan 2005. Schemat innebär att läkarna har reglerade arbetstider med en veckoarbetstid på i snitt 36,33 timmar. De vet långt i förväg när de ska arbeta och när de ska vara lediga. Ingen vill ha tillbaka det gamla joursystemet. (Dagens medicin nr 21/10).
De två OIK-läkarna skriver att de är "arbetande" läkare. Men det går väl lika bra att arbeta schemalagd som att arbeta inom ett jouravtal? Fråga sjuksköterskorna eller annan vårdpersonal som av någon anledning alltid har arbetat just så.