Lagstifta om ursprungs-märkning av maten

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Gotland2009-03-21 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Betyder inte konsumentrycket något?
Varför är det så svårt för regeringen att lagstifta om ursprungsmärkning, när man vet att det förenklar köpbeslutet för konsumenterna? Om inte jordbruksminister Eskil Erlandsson ändrar ståndpunkt kommer det att bli ett massivt konsumentuppror, inte minst bland Sveriges bönder!
Vi bönder har konsumenternas förtroende med oss, det är starkare än någonsin. Undersökning på undersökning visar att konsumenttrycket i ursprungsmärkningsfrågan är stor. Man vill ha obligatorisk märkning. Detta stärks inte minst av Karin Ahlborg i Aftonbladet som den 5 mars gjorde en webbundersökning på nätet, och resultatet är återigen slående övertygande för obligatorisk märkning.
Vill jag köpa danskt fläskkött ska jag kunna göra ett medvetet val. Vill jag köpa svenskt dioxinfritt fläskkött ska jag kunna göra även det valet. Genom att i alla fall ursprungsmärka råvaran kommer det att ske en positiv förändring även på märkningen av beredda produkter, det vet vi genom en undersökning som Min Mat gjorde förra våren.

Svenska konsumenter är mycket medvetna och upplysta om hur djuren har det i Sverige och hur arbetsmiljön är i Sverige kontra övriga Europa. Vi bönder har arbetat fram ett förtroende och har en världsledande produktion i form av säkra livsmedel och nu ska vi inte få credit för detta?
Ja, jag säger som britterna - märk maten ärligt och sluta vilseleda konsumenterna!
Läs mer om