Läggs flygbranschen i aska?

Gotland2010-04-24 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har bett kommunen, länsstyrelsen och och en och annan näringslivsföreträdare om hjälp att övertyga regeringen om vikten att rädda flygbolagen. Det är mycket viktigt för vår region att flyget fungerar även efter att vulkanaskan har försvunnit. I torsdags kom beskedet att regeringen tänkt om och ger anstånd med arbetsgivaravgifter två månader och flygplatsavgifter tre månader och håller dörren öppen för en lånemodell.
Det är positivt att regeringen arbetar med oss. Det här hjälper bolagens likviditet i några få veckor, men inte det egna kapitalet och resultaten i bolagen. Man skulle kunna säga att det är lite "kissa i byxorna-pengar", varmt och gott i början men sen blir det kallt! Därför kvarstår behoven av ytterligare stöd. Det är vår förhoppning att det nu ska komma via EU och beslutas i ett möte tisdag 27 april. Läget är fortfarande akut och det krävs att regeringen driver frågan hårt i EU.
Ett flygbolag har cirka 70 procent av sina kostnader kvar även då man inte flyger. Att tappa 100 procent av intäkterna under lång tid är naturligtvis omöjligt för vilken verksamhet som helst. Ni hör dagligen de stora summor som flygbolagen förlorar och bara i Sverige rör det sig om cirka 130 miljoner kronor per dag.
Näringslivet är som ett set med dominobrickor i den här krisen. Först och primärt drabbas flygbolagen, sedan kommer närbesläktade företag och organisationer som flygplatser, taxi, fraktbolag, catering, hotell, mötesindustri, mässor med mera. Sveriges största arbetsplats, Arlanda riskerar att stängas.

I andra hand slår detta på övriga näringslivet som inte får till fungerande resemöjligheter med lägre effektivitet som följd. Dessutom drabbas flygfrakten som försörjer bland annat detaljhandeln, fordons- och läkemedelsindustrin med insatskomponenter. Man ska komma ihåg att flygfrakten står för bara 1 procent av världens fraktade volymer, men 40 procent av dess värde.
Antingen kommer förlusterna eller likviditeten att knäcka bolagen ett efter ett och de första bolagens betalningsinställelse ligger bara någon vecka bort. Så sårbar är branschen.
Det är viktigt att alla känner till hur allvarligt det skulle drabba Gotland, de gotländska företagen, turismen och det gotländska privatresandet om vår flygplats inte kan leverera en fungerande flyglösning på många år. Hur många besökare till Almedalsveckan tror ni skulle acceptera färjan som enda transportmedel? I dag är vi vana med att året runt kunna ta oss till Bromma, Arlanda, Göteborg, Ängelholm och Norrköping och att sommartid trafikera ytterligare sju destinationer. Om flygbolagen går under i den här krisen kommer det att dröja många herrans år innan vi kan vänja oss vid den servicen igen.
Vår bransch gör allt vi möjligen kan göra för att sänka kostnader för fasta investeringar, men vi har svårt med personalkostnader och lagen om att vi är skyldiga att ta hand om kunden då vi inte kan flyga.
Läs mer om