Kvinnor har sämre villkor på arbetsmarknaden

Gotland2005-12-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige har kommit långt i jämställdhetsarbetet. Vi prioriterar jämställdhet. Vi har en utbyggd offentlig service med god barnomsorg. Vi strävar efter goda villkor på arbetsmarknaden. Detta är delar i en solidarisk välfärdsmodell, men det är dessutom viktiga fundament för en långsiktigt god tillväxt. Men arbetslivet är långt ifrån jämställt. Det hänger bland annat ihop med vem som har det huvudsakliga ansvaret för omsorgen av hem och familj, det obetalda hemarbetet. Eftersom kvinnor fortfarande ses som bärare av detta ansvar, har kvinnor generellt sämre villkor på arbetsmarknaden.
Över en halv miljon människor, varav 300 000 kvinnor, har någon form av tidsbegränsad anställning. I särklass är detta vanligast bland unga kvinnor. 42 % av de unga LO-kvinnorna under 25 har en tidsbegränsad anställning. 47 % av LO-kvinnorna jobbar deltid. 53 % av de unga LO-kvinnorna jobbar deltid. Om kvinnor har det sämsta fästet i arbetslivet, begränsar det kvinnors rätt till trygga och utvecklande arbeten. Kvinnors möjligheter att själva råda över sina liv blir därmed kraftigt beskurna. Detta får i sin tur konsekvenser för uttaget av föräldraledighet och befäster gamla förlegade könsroller. Ett skäl att införa stärkt rätt till heltid - är att deltidsarbetslösheten särskilt finns inom kvinnodominerande verksamheter, hindrar ekonomiskt oberoende och lika villkor när det gäller arbete/försörjning och utvecklingsmöjligheter i arbetslivet.
Rätten till arbete och egen försörjning är centralt för att kvinnor inte ska tvingas vara ekonomiskt beroende av en man. Villkoren i arbetslivet sätter starka avtryck på det liv som människor har möjlighet att leva. Vill vi göra någonting åt kvinnors underordning är arbetsmarknaden en nyckel.
Läs mer om