Kvinnor förlorar på privatiseringar

Gotland2007-03-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt moderaterna på Gotland skulle en avknoppning och privatisering inom vård och omsorg främja jämställdheten och ge kvinnor högre lön. De påstår i en artikeln i GA den 20/3 att en privatanställd sjuksköterska i genomsnitt tjänar 3.500 mer i månaden än en distriktsköterska som är anställd i kommunen. Stämmer det?
Vänsterpartiets riksdagsgrupp har nyligen publicerat en rapport där man granskar om privatiseringar inom vård och omsorg leder till ökad jämställdhet och högre lön. Rapporten visar att privatiseringar och avknoppningar inte har gynnat den stora gruppen kvinnor som jobbar i offentlig sektor. Tvärtom är det just dessa som får betala mellanskillnaden när vinst ska pressas ut ur skattefinansierad verksamhet. Vinnarna när vård och omsorg privatiseras är de stora vårdbolagen.
Rapporten visar att det saknas belägg för att kvinnors löner stiger vid privatisering. Däremot visar statistik att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökar när offentlig verksamhet går över i privat regi.
Privatiseringarna leder också till tystare arbetsplatser. De offentligt anställda förlorar sin grundlagsfästa yttrande- och meddelarfrihet. Personalen hamnar i kläm mellan arbetsgivarens krav på lojalitet och de etiska krav som ställs på vård-och omsorgspersonalen, som bland annat regleras i Lex Sarah.
Rapporten pekar på att det finns stora skillnader i de kollektivavtalade villkoren mellan offentliga och privata vård-och omsorgsverksamheter. Det handlar bland annat om ersättning för arbete på obekväm arbetstid och schemaläggning med kort varsel.
Det går att göra vinst på vården genom att skära ner på personalen. Det leder till ökad stress och sämre arbetsmiljö. De stora vinnarna är aktiebolag som ägs och drivs av män, inte kvinnliga småföretagare eller personalkooperativ.
Det är hög tid att den systematiska diskrimineringen av kvinnor i arbetslivet upphör att användas som argument för nyliberala reformer och istället blir föremål för en seriös politisk debatt.
Läs mer om