Kvarnarna – ett kulturarv

"Har de ansvariga – Region Gotland – gjort klart för Riksantikvarieämbetet att de tre kvarvarande kvarnarna är särskilt värdefulla, som tillhörande del av Visbys kulturarv, med sitt speciella geografiska läge"

"Har de ansvariga – Region Gotland – gjort klart för Riksantikvarieämbetet att de tre kvarvarande kvarnarna är särskilt värdefulla, som tillhörande del av Visbys kulturarv, med sitt speciella geografiska läge"

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2019-09-02 10:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att hålla kulturarvet i skick... Det är ett jobb som innebär att ansvariga ser på frågan i ett längre perspektiv, både framtåt och bakåt i historien. Där man ser och inser att byggnader och miljöer har ett både kulturellt och historiskt värde samt ger både invånare och besökare en mer komplett bild av Visbys byggnadskultur i sin helhet.

För Visbys del innebär det faktum att vara utsedd till en världsarvsstad kanske ett hinder för hur miljön, och byggnader som ligger utanför den berömda ringmuren, tas om hand.

Att vi har goda avsikter och professionella instanser som ska tillvara ta dessa byggnader och miljöer är av yttersta vikt.

Där har Riksantikvarieämbetet på central nivå stor betydelse. Liksom länsstyrelsen, som kan bevilja och ge bidrag till dem som förvaltar våra kulturhistoriska byggnader.

Behoven ökar också när medborgarna ser och upptäcker värdet av att det ligger i allas intresse att värna om viktiga byggnader.

Men att Visby är en världsarvsstad kanske gör att de medel som länsstyrelsen kan ge – blir mer eller mindre uttömda av andra skäl.

Fram till 1976 fanns det fyra välkända kvarnar på Hällarna – Högan, Lågan, Kärringen och Plågan. Tyvärr brann Högan, den största av dessa historiska byggnader, ner till grunden på Lucianatten det året.

Då kommer vi till nästa fråga.

Har de ansvariga – Region Gotland – gjort klart för Riksantikvarieämbetet att de tre kvarvarande kvarnarna är särskilt värdefulla, som tillhörande del av Visbys kulturarv, med sitt speciella geografiska läge. Inte långt från den mer kända ringmuren?

Har ansökan om extra medel gjorts av Region Gotland och hur är den formulerad?

Om avslag har gjorts från länsstyrelsen hur löd detta avslag?

Om de ansvariga säger att ingen budget finns för bevarande av de tre kvarnarna, då måste ansvaret påtalas till högre instans, där också regionens invånare får vara med och föra en diskussion. I samförstånd.

Det vore ur flera aspekter naturligtvis bra att Region Gotland sätter av pengar för att rusta. Men det har de inte gjort. Så, då är frågan vad har de gjort?

Det är dags nu, att de ansvariga ger Visbys invånare sin syn på vad de anser att de kvarnar som finns kvar kommer ges för utrymme i kommande budget.

Hur vill regionen göra för att bevara och sköta om de få kvarnar som finns kvar?

Läs mer om