Kuba har rätt till nationellt självbestämmande! Eller?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I 45 år har USA upprätthållit en handelblockad riktad mot Kuba. Kubanerna ska straffas för att man vägrar att gå i USA:s ledband och för att man vågar visa att en annan värld är möjlig.
Kuba är så hotfullt för det stora ?demokratiska? Imperiet USA att man därifrån har trappat upp sina ansträngningar för att ?få ett snabbt slut på Castros diktatur?.
I denna internationella hetskampanj mot Kuba deltar Nato- anhängare i folkpartiet och andra tillsammans med de al- Qaida inspirerade kubanska exilorganisationerna i Miami för att göra det legitimt för USA att med våld störta Castro och den kubanska ledningen.
Men att störta Fidel Castro har inneburit större svårigheter för USA än man har förväntat sej. Försöken har varit många.
1961 blev den USA ledda Grisbuktinvasionen på Kuba till ett praktfullt fiasko för USA och en stor framgång för Castro och det kubanska folket. Den nesan har den amerikanska administrationen i Washington aldrig återhämtat sej från. ?Bättre? gick det när USA intervenerade mer eller mindre öppet i länder, som Guatemala, Uruguay, Brasilien, Chile, El Salvador, Nicaragua eller i Dominikanska republiken och nu senast i Haiti. Tusentals människor i de länderna har fått betala med sina liv och folkvalda regeringar har bytts ut. Det finns fruktansvärda vittnesbörd om tortyr, övergrepp och avrättningar.
Kuba är det enda land i Latinamerika, förutom Venezuela, som hittills har stått emot USA:s våldsamma aggressioner.
Ett litet land, granne med en sådan mäktig fiende har svårigheter att utveckla en demokrati jämförbar med den vi har i Sverige.
Ett stort folkligt stöd finns på Kuba för landets sociala välfärdssystem och tvärtemot vad många tror hålls regelbundet allmänna val på Kuba. Istället för ett flerpartisystem har man ett välutvecklat personvalsystem. Kommunistpartiet är enligt kubansk lag förbjudet att delta i valen.
En fundamental förutsättning för en utökad demokrati på Kuba är dock att USA omedelbart upphäver sin handelsblockad och respekterar Kubas nationella självbestämmanderätt. Idag finansieras kubansk opposition med amerikanska dollar vilket definitivt inte underlättar en demokratisk utveckling i landet.
Kritik mot USA:s aggressiva Kubapolitik har nyligen framförts i ett öppet brev till Colin Powell. Brevet är undertecknat av bland andra Kanadas förre utrikesminister och Sveriges förre FN-ambassadör Pierre Schori. (DN 9/9-04)
Sju svenska professorer och läkare fördömer i ett annat upprop USA:s och EU:s upptrappade hets mot Kuba och skriver att ? närmare 200 miljoner barn i världen är hemlösa, övergivna eller utstötta. Ingen av dem lever på Kuba.? (Aftonbladet 19/7-04) Professorerna, som tjänstgör vid bland annat Karolinska Institutet och Göteborgs Universitet, pekar på att toleransen för rika enväldesländer som Saudiarabien, utan press och yttrandefrihet, med apartheidpolitik och med ett medeltida rättsystem är oändligt mycket större än med Kuba.
Internationella politiker befarar att USA nu, efter Irak och Afganistan återigen är berett att försöka störta Fidel Castro med våld. En skuggregering upprättad av USA har nyligen avslöjats.
Demokratins anhängare borde fråga sej vad 11 miljoner kubaner anser om det? Kubaner som dessutom är beredda att försvara vad de ser som oeftergivliga framsteg för sitt eget land.