Konsumentmakt rätt väg att gå

Gotland2009-01-29 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Boken den hemlige kocken tycks ha varit en av julklappsfavoriterna. Innehållet i vår mat och dryck har kommit att bli en het fråga och nu diskuteras frågan såväl på jobbet som på fritiden i föreningar och hemma vid köksborden.
Tv-inslag i nyhetssändningar gör oss uppmärksamma på hur kött hanteras. På skolor runt om i landet åker Bert Karlsson runt för att se vad det är våra barn och ungdomar får i sig om dagarna.
Detta är inslag som gör oss uppmärksamma på mat frågan.
I kommuner diskuteras på politisk nivå allt mer frågan om tillagningskök ute på enheter istället för centralkök med transporter. Vilka näringsämnen finns kvar efter att mat tillagats tidigt på morgonen för att kunna transporteras ut till lunch, räcker maten och ser det aptitligt ut?
Fokus har hamnat allt mer på vikten av att känna dofter och smaker när vi ska tillgodogöra oss näringsämnen för dagen och extra viktigt blir det på äldreboenden, i förskolor och skolor.
I Skåne har det funnits namninsamlingar för mjölk man önskar köpa hos City Gross under januari månad. Detta är ett exempel på att konsumenterna nu börjar efterlysa varor som försvinner och ersätts med andra. Kanske är det inte alltid priset som ska få styra. Affärerna följer våra konsumtionsmönster och det är endast vi själva som kan göra från - och tillval.
Endast genom våra frågor om innehåll och krav på kvalitet kan vi påverka de som ska producera och sälja . Nu börjar konsumenter efterlysa mer av information och på så vis påverkar vi marknaden.
Långväga blir inte längre alltid av godo och kanske är vi också beredda att betala lite extra för att få kvalitet istället för billig kvantitet.

Läs mer om