Ett rykte har nått oss om att skolor förbjuds att köpa in Bregott av kostnadsskäl. För att få reda på prisskillnaden ringde vi leverantören, och fick reda på detta:
Bregott (som består av smör och rapsolja) kostar 53 kr/kg. Lätta margarin (som är en kemiskt framställd smörimitation) kostar 28 kr/kg. Priset på fettet per portion blir 40 öre för Bregott och 20 öre för Lätta.
På läkaren Andreas Eenfeldts hemsida läser vi följande om matfett:
"Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar. Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 procent), créme fraiche, feta ostar. Fet grekisk/turkisk yoghurt. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter."
Margarin görs i huvudsak av matolja. För att få en fast smörliknande konsistens på oljan så använder sig industrin av kemikalier som påverkar fettmolekylerna. Margarin är sannerligen inte nyttigt att få i sig - även om margarinproducenterna vill få oss att tro det. Vår ståndpunkt är att alla mår bäst av att äta så naturliga och oprocessade livsmedel som möjligt!
När vi äter en naturlig kost som är rik på bra fettsyror, vitaminer och antioxidanter så håller vi oss piggare och friskare, och ökar vår koncentrations- och inlärningsförmåga. Vi vinner alla på detta! Och speciellt viktigt är det för barn och ungdomar. Så med den forskning och kunskap som nu finns när det gäller vårt behov av fett - låt oss vara kloka och göra ett medvetet val - och välja det naturliga alternativet.