Klimatfrågan och färjorna
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är skönt att någon mer bryr sig om klimatfrågan och färjorna. Färjorna släpper ut 175 kiloton CO2 per år. Den gotländska fordonstrafiken släpper ut cirka 170 kiloton och flyget på Gotland 15 kiloton per år. Färjetrafiken står alltså för hälften av de gotländska utsläppen inom transportsektorn. Per gotlänning blir det drygt sex ton och år för transporter.
Vi måste dock komma ihåg att en hel del av transporterna gäller våra besökare på sommaren. Men deras färjeresor är klimatsmartare än gotlänningarnas eftersom de åker med välbelagda färjor på sommaren. CO2-utsläppet för en färjetur är ju lika stort oavsett om det är 175 gotlänningar på en vintertur som 1 400 passagerare på en sommartur. Efter korrigering för detta skulle jag tro att en gotlänning släpper ut dubbelt så mycket CO2 på transporter som en svensk i genomsnitt.
Nu till Rikstrafikens fyra alternativ. CO2-utsläppen inklusive hänsyn till längre landtransporter och inklusive hänsyn till ny teknik blir för de fyra alternativen följande: NY+OS 90, NY+VÄ 86, OX 73, VÄ 60. Dessa fyra siffror skall alltså jämföras med 175 för dagens utsläpp. 1990 släppte gotlandsfärjorna ut 42 kiloton per år. 1990 är som bekant utgångsåret för EU:s klimatmål som Sveriges Riksdag har antagit.
Du påstår att Rikstrafiken varken har utrett alternativa färjebränslen eller de totala utsläppen inklusive landtransporter. Detta är helt fel. Förlängda landtransporter är klart och tydligt redovisade. I det mest extrema alternativet med Västervik som enda hamn blir dessa 15 kiloton per år. Vidare föreslår Rikstrafiken att båtarna skall drivas med flytande naturgas (LNG). Besparingen att gå över till LNG för det enligt Rikstrafiken bästa alternativet med fortsatt trafik på Nynäshamn och Oskarshamn är 27 kiloton per år.
Att du har fel om utredningen får väl skyllas på Gotlands Medias rapportering som verkar sakna ambition att sakligt redovisa fakta i denna viktiga fråga. Rikstrafikens analyser kommer fram till fortsatt trafik på Nynäshamn och Oskarshamn eftersom detta blir bäst då man vägt samman miljöeffekter med målet att man skall kunna leva och utvecklas på Gotland. Detta har pressen noga undvikit att rapportera. I stället piskar man upp en hatstämning om att båtarna bara skall gå till Västervik.