Kärlekens ABC
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hiv/Aids fanns inte i min ungdom, men syfilis, gonnoré och sexualmoralens väktare i kyrkan, kommunen (barnavårdsnämnden) och staten (medicinalstyrelsen, med makt över aborter). Kronbruden skulle akta sig. Hade hon varit i säng med brudgummen skulle hon falla omkull i kyrkan och var hon med barn, fick hon böta, i sinom tid. I gåvobrevet till en brudkrona står det, att om bruden varit ovärdig (gravid) skulle hon betala en viss summa till kyrkan. Socknens kvinnor hade koll på om första barnet kom för tidigt. Jag är säker på att några av mina förfäder avlat barn före vigseln. När man släktforskar får man veta sanningen. På bröllopsfotona från sekelskiftet 1800-1900 ser alla mycket anständiga ut.
Trender kommer och går. 1950 hörde jag en manlig sexualupplysare säga: "Släpp till flickorna" - underförstått, för pojkarnas skull. Vid denna tid hade Elise Ottesen-Jensen startat sina missionsresor i svenska bygder. Skuld, skam, skräck och okunnighet omgärdade sexualiteten. Att använda preventivmedel var förbjudet, abort likaså (undantag medicinsk indikation samt våldtäkt). I början av 1940-talet trodde man, att 10 000 fosterfördrivningar (illegala) årligen utfördes. Statistik fanns ej. På 2000-talet görs cirka 30 000 legala aborter, trots att vi är informerade och har tillgång till p-piller och andra preventivmedel, innan vi fick lagen om fri abort reste svenska kvinnor till Polen. Nu vill polska kvinnor resa hit i samma ärende.
När det blev tillåtet att sälja kondomer satte Adamsson upp automater i små prång, diskret, så köpare ej skulle bli sedda. I Visby gick man till "gumman i valvet". På Oslos paradgata Karl Johann, mitt emot domkyrkan, ligger Kondomeriet med sin schangtila skylt. Elise Ottesen-Jensen provade in pessar åt utsläpade arbetarhustrur på utedass eller under bar himmel. Sen hände det att mannen kastade pessaret i spisen när han fick tag i det. Elise O-J berättar i boken "Livet skrev" (1966) att en läkare sa till en flerbarnsmor (angående barnbegränsning) att hon fött så fina barn så hon borde skaffa fler, för fosterlandets skull. Man kommer osökt att tänka på Rumänien 1990, då barnhemmen öppnades.
RFSU startade 1933. De tillverkade pessar på egen fabrik. Moralens väktare förfasade sig. Sex för enbart njutning, "kärlek utan barn", var otänkbart. Många försökte stoppa verksamheten, men det var för sent. Elise O-J reste vidare. Hon kom till Visby och talade på Folkskolans vänners möte i ett bönhus. Biskop Ysander var med. Han sa många kloka ord och inledde mötet sålunda: "Den svenska linjen är den kristna linjen och den kristna linjen säger: inga skilsmässor, inga aborter, inga preventivmedel. Sen talade Elise O-J. 1958 promoverades hon till medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
2006 rekommenderar Maciej Onoszko ABC-metoden: Avhållsamhet, trohet och - i värsta fall - kondom, en kompromiss för hiv-smittans skull. Om alkohol skriver han inte en rad, det borde han ha gjort. Alkohol rubbar ömdömesförmågan och gör sängvägen såphal, för båda könen.
På 1960-70-talet ändrade sexskutan färdriktning, och vi är fortfarande på väg åt samma håll. Mot att bejaka sexualiteten; bort från tabun, regler och moraliska pekpinnar. På Gotland genomfördes Sex- och samlevnadsprojektet.
Det finns en övertro på antibiotika. De botar allt. När man fått en sexuell överförd sjukdom får man en förpackning med hem och sen är man frisk. Tonåringar är födda i penicillinets tidsålder och vet inget om tiden före Pe. Resistensen smyger sig på oss och det finns redan nu mycket svårbehandlade gonococcer i andra EU-länder. Om framtiden vet vi ingenting.
Vad ska individen bestämma och vad ska kommun och stat lägga sig i? I valrörelsen 2006 har den personliga friheten betonats, det ska bli större.
Kd:s partiledare sa före valet att de sena aborterna ska diskuteras. Inskränkning av rätten till fri abort kan bli aktuell. Dagen-efter-pillret och p-pillren kan i förlängningen, om inte förbjudas, komma att omgärdas av nya restriktioner. Ansvaret för födelsekontrollen har alltid vilat på tjejer/kvinnor och så kommer det att förbli. Det ser man tydligt i Maciej Onoszkos insändare.
2006 har vi kunskap, stor frihet och vi kan skydda oss mot sjukdomar och oönskad graviditet. Preventivmedel är lättåtkomliga och relativt billiga. Ändå fungerar det inte. 69 tonårsflickor och 69 tonårspojkar och män har avlat oönskade barn och sökt abort. Har abort blivit ett bland andra preventivmedel? Ja, den frågan kan bara de abortsökande besvara.