Den sorgliga förestående nedläggningen av Eskelunds bageri – efter nästan 140 årig verksamhet – har på sistone med rätta kommenterats.
Själv vill jag gärna komplettera med en hyllningssång, ett ode, till en av mina favoriter i Eskelunds utbud:
Stenugnsbakat Levainbröd med Valnöt!
Det är absolut det godaste bröd jag någonsin har ätit. (Och jag är gammal nu och har bott på många ställen i Sverige, så jag vet!) Vilken genuin mättnadskänsla man får med hjälp av detta bröd och en god ost därtill!
Vilken kraft och levnadsmod! – får man också!
”Erst kam der Essen, dann die Moral” diktade Bertold Brecht på sin tid.
Ungefär: ”Först kommer brödet, sedan det politiska ställningstagandet” – i väntan på en ny regering till exempel.
Bagare Håkan beskriver det själv så här: ”Ett läckert surdegsbröd med textur... Men textur är ett bra sätt att beskriva vad valnötterna tillför vårt gotländska Levainbröd. Förutom den goda, nötiga smaken, blir det ett extra tuggmotstånd, som gör upplevelsen särskilt härlig. På Gotland finns det över 500 valnötsträd som bär frukt" och så vidare.
Så frågan är: Vad kommer att hända efter årsskiftet? Var kan jag då få tag på gott mättande surdegsbröd med valnöt? Jag vägrar gå över till luftigt butiksbakat bröd. Ja, Ni kan inte ana hur många Levainlimpor jag bunkrar inför Framtiden. Tack Bagare Håkan med personal! Tack för allt gott bröd Ni har levererat till oss under årens lopp!