Jag vill inte spara på demokratin

Gotland2009-03-24 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hanna Westerén svar på Agneta Nilssons insändare i GT den 17 mars:

Agneta, du verkar över huvudtaget ha svårt att förstå vad jag skriver och det är beklagligt. Jag ska därför försöka vara tydligare i mitt svar till dig. Beträffande ordet "kasst", så betyder det enligt Svenska Akademins ordlista "dålig". Jag menade alltså att den av Gustaf Hoffstedt (m) föreslagna besparingen var dålig.
Du undrar också varifrån jag fått uttrycket "spara på demokratin" och det kommer helt enkelt ur det som föreslås. Kommunfullmäktige är ett av de främsta lokaldemokratiska verktygen vi har. Att spara genom att minska antalet platser i kommunfullmäktige är för mig att spara på demokratin. Dock kan jag inte ta åt mig äran för att ha myntat uttrycket.
Lokalpolitiker har ett stort och tungt ansvar. Ett ansvar som jag anser bör vila på många. Inte minst på grund av de krav som medborgarna ställer på lokalpolitikerna. Att ännu färre kommunfullmäktigeledamöter skulle dela på ett större ansvar är inte rätt väg att gå. Dessutom blir besparingen i sammanhanget väldigt liten, men förlusten för demokratin blir stor.
När det gäller påhoppen från dig, Agneta, att jag bara skulle vara rädd om min egen position kan jag passa på att förklara för dig att jag inte själv beslutat i vilka politiska församlingar jag ska ingå. Jag är folkvald. Huruvida jag ska vara det i framtiden avgörs varken av mig eller Gustaf Hoffstedt, utan av medborgarna.

Du insinuerar också att jag skulle vara ung och oerfaren, och därtill ha fjärmat mig från folket. Inget av det kommer jag att bemöta - det får stå för dig. Avgörandet om min eventuella ringa erfarenhet och frånvändhet från folket får fällas av alla de människor jag möter varje dag. Dock undrar jag så smått vad du har för möjlighet att ge mig en rättvis "dom"? Vi har mig veterligen aldrig mötts eller talats vid.
Avslutningsvis skriver du att folket vill spara in på antalet ledamöter. Ja, det må så vara. Men, i så fall ska det också klarläggas av den som föreslår det, i det här fallet Gustaf Hoffstedt (m), vad konsekvenserna blir av en sådan besparing.
Några av konsekvenserna blir sämre förankrade beslut, ännu större press på redan utslitna fritidspolitiker och färre personer som tar beslut som rör allt fler. Detta för att uppnå en besparing på några hundratusen i en kommunal ekonomi motsvarande flera miljarder. Är det värt priset? Jag anser fortfarande att det inte är det.

Läs mer om