Internationella allianser ger Gotland inflytande

Gotland2017-11-16 15:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I september kritiserade Region Gotlands förtroendevalda revisorer styrningen och uppföljningen av det internationella arbetet. Denna kritik uppmärksammades förra veckan i media. Från tjänstemannahåll vill vi berätta om hur Region Gotland arbetar i dessa frågor.

Vi har stor respekt för att det kan vara svårare att se den direkta medborgarnyttan i ett möte i Bryssel än i exempelvis sjukvård, skolor eller en fungerande infrastruktur här på Gotland. Det betyder dock inte att den inte finns. Syftet med våra internationella samarbeten är alltid att stärka och vidareutveckla arbetet inom Region Gotlands olika områden.

Det internationella arbetet är inte bara förenat med kostnader. Genom åren har gotländska utvecklingsprojekt inom bland annat samhällsbyggnad, näringslivsutveckling och integration fått många miljoner i stöd från EU:s strukturfonder.

Region Gotland har i uppdrag att driva på arbetet för en hållbar regional utveckling. Att utbyta erfarenheter med regioner i andra länder ger ny kunskap i utvecklingsarbetet.

Att en liten ö-region likt Gotland ensamt skulle kunna få gehör på EU-nivå är inte sannolikt men genom att bygga strategiska allianser med liknande ö-regioner eller regioner som har liknande utmaningar som vi så kan vi bedriva framgångsrikt påverkansarbete.

För att bygga dessa strategiska allianser behöver vi ibland resa. Att vara medlemmar i internationella nätverk kräver att man deltar i medlemsmöten som ibland råkar äga rum i Florens eller Bryssel. Men de kan också äga rum i Växjö, där Union of the Baltic Cities i år hade sitt årsmöte. Eller i Sandviken där det var ett möte förra året.

Genom att bedriva påverkansarbete i frågor som har betydelse för hela Gotland visar Region Gotland att vi tar det regionala ledarskapet på allvar. Under nästa vecka åker ett 20-tal personer som arbetar med tillväxtfrågor, allt ifrån Gotlands Idrottsförbund (som inte lyckats genomföra ett så framgångsrikt Island Games i somras om de inte varit och sett och lärt från till exempel Jersey), Kompetenscentrum, Arbetsförmedlingen, Almi, Gotland Grönt Centrum, Gotlands förenade besöksnäring, Uppsala universitet Campus Gotland med flera till Bryssel. Resan syftar till att både höja kunskapen i EU-frågor men även skapa regional förankring och samsyn i gemensamt prioriterade frågor. Allt för att göra Gotland bättre rustat för att söka extern EU-finansiering samt driva ett aktivt påverkansarbete gentemot EU.