Inspiration till alla matintresserade
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En hel del kemiskt smaksatta, och sötade färdigrätter, raffinerade, sönderdelade och behandlade livsmedel.
Det finns några unika butiker som har grönsaksdisken vid ingången. Detta uppskattas av många konsumenter. Färska grönsaker och färsk frukt är det första man ser innan man är tvungen att passera allt annat (som ska locka till köp) på vägen ut från affären.
Vi har ändå blivit övertygade, vem vi nu ska skylla på, att det ska vara lättlagat. Snabbt och enkelt att servera. Det är otroligt hur mycket svenska folket har godkänt och accepterat. Köksutrustning där mikrovågsugnar är nödvändiga. Oberättigade "hälsolivsmedel" såsom alla lättmejeriprodukter, bordsmargariner, aspartam med mera lurar äldre, sjuka eller stressade personer till ett köp.
Efter några års boende i London, lärde jag mig ett engelskt uttryck som användes där mycket flitigt och med allvar, nämligen "whole food". Jag har aldrig hört på svenska något ord som liknar "whole food" (i det vardagliga språket). Är det så att livsmedelsindustrin eller dagligvaruhandeln har lyckats så pass bra med sina marknadsplaner att uttrycket för "whole food" inte längre finns på svenska? Översättningen till "naturkost" är det närmaste jag kan tycka beskriver "whole food" bäst. Hur ofta hör du någon prata om "naturkost" idag? Det låter nästan som hälsokost på slang, som andra välanvända ord där fullkorn, biologisk eller ekologisk ingår. Men "whole food" betyder något helt annat.
Jag skulle vilja uppmana alla att tillaga något idag med "naturkost" som bas. Låt oss inspirera oss själva eller varandra genom att börja prata om och tänka på uttrycket "naturkost" eller "whole food" nästa gång vi planerar vår matsedel.
Are Waerland, Birger Ledin, Dr Ragnar Berg och Dr Karl-Otto Aly är några välkända pionjärer som startade hälsorörelsen i Sverige. Dessa pionjärer förstod problemet med folkhälsan redan då. Okunnighet. De ansåg att folk inte visste vad för slags föda, som var nödvändig för god hälsa och vigör.
Fokus på den tiden lades med vikt på vettig föda (eller naturkost).
Mycket har hänt sedan dess och inga aktivister för hälsorörelsen finns i Sverige idag som förespråkar helt enkelt vettig föda. Många artister har hamnat i rampljuset med hälsa som profil. De flesta har följt med det moderna samhällets krav och utvecklat sina egna tv-serier eller börjat sälja sina egna hälsoprodukter. Låt oss inte förlora ett kulturarv inom hälsorörelsen som några svenska pionjärer startade för länge sedan.