Inget stöd för påståenden om avskaffad valfrihet

"Det finns inget stöd för att en avskaffad valfrihet för äldre skulle minska kostnaderna eller förbättra omsorgen – tvärtom".

"Det finns inget stöd för att en avskaffad valfrihet för äldre skulle minska kostnaderna eller förbättra omsorgen – tvärtom".

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2019-10-01 13:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jörgen Benzler (V) och Håkan Ericsson (S) vill att äldres rätt att välja vem som ska utföra deras hemtjänst ska slopas på Gotland i hopp om att spara pengar.

Det finns inget stöd för att en avskaffad valfrihet för äldre skulle minska kostnaderna eller förbättra omsorgen – tvärtom.

Syftet med lagen om valfrihet (LOV) var i första hand att öka äldres inflytande över äldreomsorgen och driva på för en bättre kvalitet genom en rätt att välja och välja bort utförare. Studier har också visat att de äldre blir mer nöjda med hemtjänsten när ett valfrihetssystem införs.

Enligt en utvärdering av Statskontoret ökar LOV dessutom förutsättningarna för kommunen att få bättre kontroll över kostnaderna i hemtjänsten – de kommuner som infört LOV i studien hade dessutom en lägre kostnadsnivå än kommuner utan LOV både före och efter införandet.

Men för att valfriheten ska fungera väl måste den också vårdas. Vårdföretagarna har i en ny rapport konstaterat flera åtgärder som behöver vidtas för att LOV ska fungera bättre:

• En bättre dialog mellan kommun och utförare. I en lokal dialog om vad som fungerar och inte fungerar kan valfriheten och hemtjänsten förbättras.

• Kommunerna bör ställa krav på hemtjänstens kvalitet, men inte exakt hur den ska utföras. En rigid styrning försvårar kvalitetsutveckling och innovationer – det som var grundtanken med LOV.

• Kvaliteten i olika verksamheter ska redovisas och vara lättillgänglig för att äldre och anhöriga ska kunna göra välgrundade val.

• De privata utförarnas villkor måste vara likvärdiga med den kommunala. Ersättningen bör baseras på kommunens kostnader. Om den kommunala verksamheten går med underskott tyder det på att ersättningen varit för låg och de privata aktörerna behöver kompenseras.

Valfriheten inom äldreomsorgen är i dag en självklarhet för de allra flesta. En undersökning från april i år gjord av Svenskt Näringsliv visar att 9 av 10 svenskar anser att det är rätt att själv kunna välja hemtjänst. Istället för att avskaffa valfriheten borde region Gotland jobba aktivt med att utveckla valfrihetssystemet för att erbjuda gotlänningarna en ännu bättre äldreomsorg.

Läs mer om