I tomrummet mellan tro och vetenskap
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ursula tycks anse att till och med Nobelpristagare anser att "allting är relativt" och därför skall Lundin låta bli att raljera över den kristna tron.
Bästa Ursula, vetenskapen livnär sig på att allting är relativt. Gårdagens sanningar är osanningar i morgon.
Vetenskapen prövar, testar gamla teser, belyser dessa i nya, förnuftigare lampsken för att sedan förkasta den gamla kunskapen och
framhävda den nyanlända kunskapen till förmån för en rad människors bästa. Ex. bot mot magsår. Nyckeln till vetenskaplighet är således falsifieringen eller som Popper uttryckte det:
"För att något skall kunna vara sant måste det också kunna vara falskt." Ursulas "kärleksfulla Gud" eller "andar i havet eller i myren" är för mig och många med mig ingenting annat än fantasier för dessa andar och gudar finns inte i strikt vetenskaplig mening, dvs. testbar mening.
Mig veterligen har ingen forskare framställt bevis i ett laboratorium att Gud och andar finns.
Rätta mig gärna om jag har fel.
Ursula får gärna tro på vad hon vill, chakraavläsning, Gud, troll i skogen eller att berget har ande, en för övrigt väletablerad tanke hos den elitistiska sekten Antroposofin, men när dessa typer av sanningsägande övergår till att bli en samhällsförankrad och vedertagen "sanning" finns det risk att fantasier utvecklas till fanatism.
Vikten av att samhällets moral och regelsystem baseras på vetenskaplig fakta framför privat tro är en huvudlinje i moderna demokratier.
Likaså skall tron respekteras och förpassas till den plats där den hör hemma - i privatlivet.
Debatten i USA om att ID, den intelligenta designern, (en smart skapare har bildat världen), skall läras ut i skolor som en vetenskaplig sanning är ett kliv mot att förvandla människors privata fantasier till fanatism förankrad i den offentliga arenan.
Förslaget om den nya svenska skollagen där konfessionella friskolor skall få undervisa i privat tro i utbyte mot indragen skolpeng är ytterligare ett steg mot fanatismen som utvecklat och allmänt vedertaget samhällssystem.
(Vem tänker på vilken världsbild barnen i en konfessionell friskola får om barnen "impregneras" med den "rätta" tron både i skolan och i hemmen utan att omges av kritiska presentationer av icke anhängare till den aktuella "rätta" tron? Bara en stilla undran! )
Jag tror att den kritiska frågan - Hur vet jag detta? (se Poppers tankar) är en stabil motpol i kampen mot religiös fanatism och sanningsägande.
Så bästa Ursula, om Du får lust kan Du bevisa med vetenskapliga testmetoder att det finns andar i myren eller att Gud finns.
Om Du lyckas med denna avundsvärda bedrift tror jag att Du sitter med som nobelpristagare i 2006 års Snillen spekulerar. Lycka till!