Hur står det till i tekniska nämnden? och förvaltningen?

Gotland2010-08-20 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bland de kommunala nämnderna är det den tekniska organisationen som ökat mest och snabbast utan att vara särskilt omtyckt bland uppdragsgivarna skattebetalarna. Det kan jämföras med sjukvården som är en mycket uppskattad verksamhet av allmänheten, men som har svårt att hålla sig inom budgetramarna. Läkarna gör ett fantastiskt fint jobb och är inte anställda för att hålla i ekonomin utan för att hjälpa sjuka människor. Felet ligger hos centralbyråkraterna som inte förstått sin roll i verksamheten.
Låt oss vandra tillbaka till tekniska nämnden och förvaltningens arbete. Frågan är vad som äger rum i den inre cirkeln. Ursprungligen var verksamheten fakultativ och kunde helt avkommunaliseras. På senare tid har det smugit sig in lite myndighetsutövning vilket gör det mera komplicerat. I sammanhanget bör även nämnas att 1 juli i år startade nämnden miljö, teknik och samhällsbyggnad med anknytning till tekniska förvaltningen. Ibland kan det för en utomstående förefalla som om tjänstemannalägret tagit över beslutsfunktionen. Därmed har verksamheten drabbats av den så kallade "direktörssjukan" vilket innebär att man är sig själv nog. Helt allmänt får man dessutom intrycket att man vill försöka utnyttja möjligheten till smygbeskattning genom att höja taxor och avgifter.
Särskilt anmärkningsvärt är handläggningen av ärenden som parkeringsproblem, sophämtning, lokala kommunikationer, periodiskt underhåll av kommunägda anläggningar och fastigheter, interndebiteringen av hyror till andra förvaltningar. Det mest graverande exemplet är dock det av allmänheten högprioriterade vallöftet om ett nytt modernt inomhusbad i Visby som nu har skuffats undan. Ärendet har delegerats ned till tjänstemannanivå och där förefaller det vara tummen ned.
Kommunens tekniska verksamhet omsätter naturligtvis stora penningsummor. Många av de ärenden som tekniska nämnden handlägger är mycket kontroversiella. Därför gäller det att nämndens ledamöter har full kontroll över hanteringen och kan styra besluten efter vad kommuninvånarna önskar. Den smidigheten måste få större genomslag. Det åvilar även kommunledningen att som ytterst ansvarig hålla sig ajour om vad som försiggår i en underställd nämnd.
I vår strävan att effektivisera kommunala verksamheter bör särskilt expanderande aktiviteter granskas noggrant. Sådana rörelser inom en förvaltning behöver inte betyda att nya jobb frambringas utan att berörda arbetstillfällen bara omgrupperas. Det kan därför vara nyttigt för intresserade utomstående att få ta del av vad som är aktuellt. En driftig entreprenör kan kanske göra en bättre insats. Ett bra exempel är utförsäljningen av de kommunägda turistanläggningarna.
Läs mer om