Hur har det gått för hjärtavdelningen?

Gotland2009-07-06 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
År 2008 tog HFS chefen Ann-Christin Kullberg hjälp av Ledningsbolagets konsult Jan Carlsson, för att spara ytterligare inom sjukvården på Gotland och en av avdelningarna som var i fokus för besparing var den redan hårt belastade hjärtavdelningen på lasarettet.
Sjuksköterskorna på avdelningen kände stor oro för patientsäkerheten och arbetsmiljön redan tidigare, och nu verkade resurserna på väg att minskas ytterligare och i förtvivlan skrev sjuksköterskorna därför ett upprop i lokalmedia den 10 april med rubriken: Lägg ned oss!!
Uppropet publicerades även i den nationella branschtidningen Dagens medicin.
Budskapet var att sjuksköterskorna på hjärtavdelningen inte klarade att tänja sig mera och kompensera ytterligare för minskade resurser och samtidigt bevara den egna hälsan och garantera patientsäkerheten i verksamheten.
Himla synd att man inte tar hjälp av sjuksköterskornas kunskap och samarbetsvilja för god vård.
- Hur reagerade ledningen på uppropet?
- Hörsammades sjuksköterskorna?
- Hade protesten någon effekt?

Frågar ni mig så hörsammades sjuksköterskorna inte alls. Tvärtom så ansågs uppropet vara illojalt och ytterst besvärande för ledningen, vilket märktes på reaktionerna som bestod av en informativ föreläsning om att rätta in sig i ledet samt utskällningar och lönediskriminering.
Den efterlysta förståelsen, dialogen och organisatoriskt stöd för verksamheten uteblev och det har nu gått drygt ett år sedan dess och hjärtpatienter vårdas numera på en tredjedel av en stor vårdavdelning.
Den gamla hjärtavdelningen med sina 14 platser har slagits ihop med övriga avdelningar och utgör nu 10 öronmärka sängplatser på den nya stora allmänmedicinska avdelningen som Ledningsbolagets konsult förespråkade i besparingssyfte och satte i verket den 15 december. Avdelningschefen är utbytt, antalet undersköterskor har minskat och flera rutinerade sjuksköterskor har förflyttats eller tröttnat och slutat.
- Hur gick det med patientsäkerheten och arbetsmiljön då efter att besparingsåtgärderna genomförts, den som sjuksköterskorna oroade sig för?
Patientsäkerheten och arbetsmiljön arbetar man med just nu, eftersom sjuksköterskorna till slut i brist på att hörsammas lämnade en anmälan till arbetsmiljöverket om bristerna, en arbetsmiljöframställan, vilket tvingat ledningen att agera och jag vet inte hur det går med det?
Parallellt med besparingsåtgärderna på Visby lasarett under år 2008 pågick det nationella sjuksköterskeuppropet med strejk för högre lön. En livlig debatt förekom i lokalmedia om värdet på sjuksköterskors arbete där lön och arbetsvillkor flätades samman och vad blev då resultatet av det?
- Jo, en höjd ingångslön för ny utexaminerade vilket lett till att nya och erfarna sjuksköterskor nu har i stort sett samma lön...

På sikt så kommer detta förhoppningsvis dock att ge bättre resultat för alla, men det fodrar tålamod och de flesta sjuksköterskor är ju ganska snälla och tålmodiga som tur är.
Jag fick 900 kronor och har nu 26 150 kronor efter 20 år som sjuksköterska och specialkompetens inom hjärtsjukvård, vilket det finns mycket att tycka om men personligen så skulle jag hellre vilja att facket jobbade för 37 timmars arbetsvecka och för att få lunchen/måltid inkluderad i arbetstiden. "Lönevägen" verkar så trög och känns ovärdig och girig och jag svälter ju inte. Nej, jag längtar efter mera tid till så mycket annat än arbete. Skriva, bada, umgås, dansa, segla, sjunga, läsa, vandra etc.
Good luck out there!
Läs mer om