Högern slår mot sjuka på Gotland!

Gotland2005-11-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett stort problem under många år har varit bristen på distriktsläkare inom primärvården på Gotland. Detta har främst drabbat landsbygden med stora extra kostnader för hyrlösningar av läkare. Trots allt så lyckas alltfler rekryteringar och trots bristen är tillgängligheten bland de högsta i landet! Läkare och övriga medarbetare har på ett förtjänstfullt sätt lyckats prioritera de mest utsatta och de med de största behoven av vård. Dessa prioriteringar har Gustav Hoffstedt (m) kritiserat och menar att inga prioriteringar skall behövas och att ex. utfärdande av intyg inte skall stå tillbaka utan prioriteras på samma sätt som de sjuka.
I en gemensam borgerlig budgetreservation i riksdagen har högerpartierna enats om krav på sjukintyg från dag ett. Detta trots att denna möjlighet redan finns från Försäkringskassan när de så önskar.
Det nuvarande systemet, som alltså redan ger utrymme för inskärpningar, vill borgerligheten nu strama åt ytterligare. Men Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm har tidigare i höst hårt kritiserat förslaget:
- Jag ser det nästan som en omöjlighet med sjukintyg från första dagen. Problemet är inte sjukskrivningar som är kortare än en vecka utan istället de långa sjukskrivningarna, menade Eva Nilsson Bågenholm. Läkarförbundets ordförande kallade förslaget "onödig byråkrati" och framhöll att det redan i dag finns möjlighet att begära in intyg från anställda som ofta är borta kortare perioder.
Svenska Dagbladet har också noterat att borgerligheten har enats om sjukintyg från första dagen. Eva Nilsson Bågenholm är citerad i tidningen och varnar för att svårt sjuka kan komma i kläm. Förslaget sågas också av Annelie Bergens, som är chefsläkare för de landstingsdrivna vårdcentralerna i Stockholms län. Till SvD säger Bergens:
-- Det här är ett helt nytt uppdrag som kommer att drabba våra kroniker och andra som får stå tillbaka för att vi ska ge utrymme för den här typen av besök. Jag kan inte se att det här tillför någon bättre kvalitet i sjukvården eller i sjukskrivningsprocessen".
4 miljoner sjukintyg per år skulle krävas för att fullgöra högerns förslag. Hur många på Gotland är svårt att avgöra men skulle innebära att patienter i behov av vård ställs i kö. Jag är övertygad om att våra gotländska läkare ska ägna sig åt att bota sjukdomar och inte skriva intyg! I nuläget är det oklart om detta förslag också skall gälla när förälder är hemma för vård av sjukt barn och att barnet måste iväg för intyg!
Min fråga till Gustav Hoffstedt (m) och Lars Thomsson (c) - Är det rätt att i en hårt ansatt primärvård att ägna mer tid åt byråkrati än att bota sjuka?
Läs mer om