Hemgjord sylt?

Gotland2016-08-02 11:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst är det härligt med alla bär och all frukt. Och det är faktiskt supernyttigt! Men hur gör man när man vill spara det goda till vintern? Jag själv fryser nästan allt för då behövs inga konserveringsmedel.

I många recept så står det att man ska tillsätta Natriumbensoat. GÖR INTE DET! Bensoater kan framkalla astma och ge oro och yrsel och sömnsvårigheter och hyperaktivitet. Atamon och syltsocker innehåller också Natriumbensoat. Ekologiskt syltsocker är ok.

I många industritillverkade köpsylter och safter så finns det ett konserveringsmedel som heter Kaliumsorbat. Det kan ge överkänslighetsreaktion i munnen, svalget, ögonen och i huden. Det kan ge stark huvudvärk och oro.

Även konserveringsmedlet citronsyra som görs av svartmögel har visat sig förvärra allergier. Halva mängden vinsyra är ett bättre alternativ.

Så frys in i små förpackningar och ta fram efterhand. Eller konservera på gammalt sätt med rena kokta burkar.

Läs mer om