Har Gotlandshem spelat ut sin allmän-nyttighet?

Gotland2012-03-31 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha ett allmännyttigt bostadsaktiebolag kan fylla många viktiga funktioner i samhället. Vi behöver ibland snabbt kunna ordna boenden för till exempel familjer i svåra situationer eller flyktingar.

Att generellt kunna garantera tillgång till hyreslägenheter är en annan aspekt jag vill värna om. Ett bostadsaktiebolag kan vara en viktig tillgång för att kunna bedriva en aktiv bostadspolitik.

Den 1 januari 2011 infördes en ny lag om allmännyttiga bostadsaktiebolag. Den nya lagen innebär att också Gotlandshem ska styras enligt affärsmässiga principer och att man därmed inte ska snedvrida konkurrensen gentemot privata hyresvärdar. Detta begränsar ägarens, Region Gotlands, och i förlängningen alla vi gotlänningars företag, möjligheter att som tidigare styra verksamheten.

Frågan behöver då ställas om det finns tillräckligt med styrningsmöjligheter kvar för att bedriva denna aktiva bostadspolitik vi är ute efter.

Det är i dag svårt att få tag på en hyreslägenhet. Kötiden till Gotlandshem för att få en 3-rumslägenhet i Visby ytterområde uppgår till minst fem år. I de inre delarna av staden är väntetiden mycket längre.

Även om det finns arbete, så tvingas folk tacka nej till att flytta till Gotland på grund av ett mycket begränsat utbud av tillgängliga hyreslägenheter. Alla har inte möjlighet att köpa bostadsrätt eller hus med dagens höga priser. Vi behöver bli fler för att kunna ha kvar vård, skolor och annan välfärd. Därför måste detta hinder byggas bort. Gotlandshem måste vara ett viktigt verktyg för regionen att få fram fler hyreslägenheter.

Gotlandshems ledning har i dag en avvisande inställning till tanken att bygga oss ur bostadsbristen med hänvisning till affärsmässigheten, brist på mark och höga produktionskostnader. I planen anges att cirka 40 lägenheter per år ska byggas. Under 2011 tillkom fyra nya lägenheter, och under 2012 kommer inget nytt att färdigställas.

Företagsledningen anser det troligtvis riskabelt att bygga ut beståndet i högre takt. Hellre ändrar man i hur man hanterar kösystemet och ge företräde till vissa personer som bedöms vara av strategisk vikt att flytta till Gotland. Jag ser detta som en oacceptabel lösning annat än tillfälligt och förväntar mig en mer offensiv satsning på byggande om det ska kännas meningsfullt att betrakta Gotlandshem som ett verktyg för att uppfylla regionens mål. Om endast affärsmässighet ska vara styrande är det bättre att marknaden tar hand om det den är bäst på: affärer...

Om den nya lagen i praktiken innebär att regionen har förlorat möjligheten att styra över sitt allmännyttiga bostadsbolag så behöver vi på allvar fundera på hur vi ser på bolagets framtid. Min förhoppning är dock att Gotlandshem kan visa en mer aktiv och kreativ inställning för att bidra till regionens målsättning om en ökad befolkning.

Läs mer om