Statens dricksvattensutredning är inte anpassad till Gotland. Den aktuella utredningen skriver att alla viktiga vattenkällor ska skyddas. Att närliggande kommuner skall samarbeta med varandra om vattensystem.
Men vår ö ligger där den ligger och det är därför inte möjligt för oss att koppla ihop oss med en annan kommun. Det gör oss sårbara. Vår egen dricksvattenförsörjning måste fungera.
Livsmedelsverket får en viktig roll som samordnare mellan vattenmyndigheterna. Men Livsmedelsverket får inte något övergripande ansvar och inte heller utökad makt. Vi saknar en myndighet som har det övergripande ansvaret. En myndighet som har juridisk makt att stoppa verksamhet som förstör vattentäkten.
Vi här på Gotland är särskilt sårbara när det gäller juridiskt skydd av vårt dricksvatten. I dag så finns en rad intressen som bestämmer vad som får göras på ett område. Brytning av kalk kan vara ett Riksintresse och bra kalksten finns ofta på samma områden där det finns bra vatten! Dagens juridiska system där olika intressen från naturskydd och kalkindustri och turism ska avgöras i domstolsförhandlingar och där varje fråga tas upp för sig är inget skydd för vårt vatten.
Det finns dock ett hopp om att även Dricksvatten ska bli ett Riksintresse. I Riksintresseutredningen finns förslag om lagändring för att kunna göra en grundvattentäkt till ett Riksintresse. Om det blir verklighet så kan vårt vatten skyddas. 1.1 Förslag till lag om ändring i miljöbalken (1998:808) 13 § Mark - och vattenområden som har betydelse för dricksvattenförsörjningen kan vara av väsentligt allmänt intresse. Ett område med en grundvattenförekomst av stor betydelse för dricksvattenförsörjningen kan vara av riksintresse.
Om en katastrof skulle inträffa så finns det skydd i utredningen. Det finns krisberedskap så att vi kan få ut en tankbil till ett samhälle. Men återigen, Gotland är extra sårbart! Det finns inget krissystem som kan hjälpa oss om halva ön blir utan vatten varje sommarhalvår. Utredningens förslag hjälper inte Gotland!
I utredningen saknas helt hur samhället kan stödja grundvattenbildning. Vi har låga nivåer för vårt grundvatten och med klimatförändringar så finns det stor risk att det kommer att fortsätta. Det är därför nödvändigt att samhället stödjer strukturer så att det bildas mer grundvatten. Det gotländska samhället är ytterst sårbart och våra vattentäkter behöver ett fullvärdigt skydd. Remissvar på utredningen kan lämnas av alla till och med 30 november.