Gotlands sjukvård ett föredöme
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Däremot blir Gotland en egen region om vi begär detta.
Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell anordnade ett seminarium den 11 juli i Visby under rubriken "Ansvarskommittén -vad händer sen?". Under seminariet diskuterades olika aspekter av regionfrågan. I seminariet deltog Per Schlingmann, partisekreterare (m), Anna Ekström, ordförande SACO, Jan-Åke Björklund, regeringens samordningsman i regionfrågan samt kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd).
Ansvarskommittén har i sin utredning "Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft" granskat dagens samhällsorganisation och analyserat om det krävs förändringar av uppgiftsfördelning och struktur för att klara de utmaningar som den offentliga verksamheten ställs inför i framtiden. Utredningen är på remiss till den 21 september.
På direkt förfrågan vid kommunministerns seminarium var svaret klart att de tre försöksregionerna Skåne, Västra Götaland och Gotland kommer att permanentas om de så begär.
Regeringens samordningsman Jan-Åke Björklund kommer att ordna detta om Gotlands politiker ber honom att göra detta. Han tar inga egna initiativ varför det är upp till oss gotlänningar liksom till andra regioner att själva agera. Gotland har dessutom möjligheter att få vissa specialavtal (Ö-status). Dessa diskussioner måste genast starta på Gotland.
Per Schlingmann såg Gotlands sjukvård som en förebild. Han hade nyligen varit på Island och studerat deras sjukvård och den påminner mycket om Gotlands. Man sköter allt man klarar själv och köper specialistvården i Canada.
Gotland sköter det mesta självt och köper idag genom avtal specialistvården från Karolinska universitetssjukhuset och Linköpings universitetssjukhus.
Region Gotlands villkor och möjligheter är i många avseenden väsentligt annorlunda än på det svenska fastlandet. Därför skall vi dra fördel av detta och inte hindra utveckling där Region Gotland kan spela en avgörande roll.
Svenska staten bör begära tillstånd av EU att bevilja Region Gotland vissa specialregler i förhållande till vad som gäller på det svenska fastlandet.
Gotland med sitt i det nya EU gynnsamma läge mitt i Östersjön utgör ett centrum för alla EU stater som gränsar till Östersjön. Därför är det av vikt att eftersträva att så många för området EU gemensamma funktioner som möjligt lokaliseras till Gotland. Med ytterligare en fiberkabel på plats är Gotlands internet kommunikation med yttervärlden av högsta klass.
Våra snabba båtförbindelser till två hamnar på svenska fastlandet och en till Öland på sommaren har förbättrat Gotlands läge och båtförbindelser till andra hamnar i Östersjöområdet kan förväntas.
Flygförbindelserna har också förbättrats avsevärt. Under sommarmånaderna har vi direktförbindelse till 14 orter inom EU. Kan vi nu få hamnen i Slite utbyggd av Nord Stream som tagit kontakt med Gotlands kommun om att investera och rusta upp hamnen i Slite till ett av fem logistikcentrum för att nyttjas under byggtiden av gasledningen får Slite en ny och djupare hamn som ytterligare kan förbättra Gotlands kommunikationer till övriga EU. Dessutom kan då Slite hamn ta in de större kryssningsfartygen som idag går Gotland förbi.
Idag går viktiga skatter, bland annat all skatt på turismen, direkt till svenska statskassan istället för att komma Region Gotland tillgodo. Därför att Region Gotland bär kostnaderna för bland annat turismen får Region Gotland en kompensation från svenska statskassan för detta. Denna kompensation till Region Gotland är idag cirka 1 miljard kronor.
Vill man istället att Region Gotland skall likriktas med övriga Sverige och inte dra fördel av sitt speciella läge och om man inte tillåter Region Gotland att dra in andra inkomster genom specialregler än idag kommer ändå detta behov av kompensation att kvarstå. Detta behov försvinner inte även om man skulle nedgradera Gotland till en skärgårdsö i Stockholms yttre skärgård och inkorporera Gotland i Stockholm och flytta över Region Gotlands beslut till denna region.
I detta senare fall torde risken vara mycket stor att denna Stockholmsregion inte har samma prioriteringar.
Det är risk att all service utanför Visby kommer att försvinna under en stor del av året. Gotland degraderas då till en ö för sommarboende med endast service på sommaren för sommarboende stockholmare och minimal service på vintern.
Emellertid torde det betyda att Gotland till stor del kommer att avfolkas med fast befolkning och endast Visby blir kvar över vintern. Det är ett alternativ som vi absolut inte önskar Region Gotland. Därför är det viktigt att vi snarast begär att få permanenta försöket med REGION GOTLAND med vissa justeringar.