Gör Gotland till första slakterifria länet

Ställ om lantbruken till odling av mat till människor i stället för att gå omvägen över djuren skriver Lena Areskog och Ann-Sofi Holmberg.

Ställ om lantbruken till odling av mat till människor i stället för att gå omvägen över djuren skriver Lena Areskog och Ann-Sofi Holmberg.

Foto: BERTIL ERICSON

Gotland2018-12-11 12:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående artikeln ”Oro för Gotlands Slagteris framtid” i GT den 4 december 2018.

Grisbönderna blev utan statligt stöd när andra lantbrukare, som också drabbades hårt av sommarens torka, fick viss kompensation.

Det menar Lars Thomsson kan leda till att grisproduktionen på ön minskar vilket i sin tur kan leda till att Gotlands Slagteri i framtiden måste avveckla sin verksamhet då det inte skulle finnas något underlag för ett slakteri på ön.

Tänk om Gotland kunde bli Sveriges första län som slutar med en uråldrig tradition att döda djur för att de ska bli mat.

Förutom att det är djupt oetiskt att stänga in och döda en oskyldig, kännande och intelligent varelse och döda den fast han eller hon vill fortsätta leva, så orsakar animaliska produkter en mängd av våra stora folksjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt, medan en helt växtbaserad kost istället är den som ger flest hälsofördelar.

Gotland är ett av få län i Sverige i växtzon ett och skulle kunna odla mängder av god växtbaserad mat.

Med tanke på att Gotland ofta har brist på vatten vore det mycket smartare att skippa omvägen om djuren och slakteriet, som för övrigt är en av de verksamheter i länet som konsumerar mest vatten.

Fördelarna med att inte föda upp djur och döda dem på ett slakteri är oändliga och det enda negativa med att stänga slakteriet är ekonomiska och som skulle kunna lösas med statligt stöd till omställning till ett mer etiskt, hälsosamt och hållbart Gotland!

Fler och fler människor har börjat inse att vi kan leva gott och äta oss mätta utan att plåga och döda djur.

Därför är det positivt att det slaktas färre grisar och i den utvecklingen borde uppfödare såväl som slakterier följa med.

Ställ om lantbruken till odling av mat till människor i stället för att gå omvägen över djuren!

Omskola slakteripersonalen till att vårda grönsaker i stället för att döda djur.

Om vi inte är fel informerade så hade Ica så mycket skinka över efter förra julen att de fick reas ut efter jul. Vilket slöseri med lidande för grisarna!

De föds upp och dödas utan att ens vara efterfrågade som föda.

Läs mer om