Pensionärsrådet verkar vara en fråga som prioriterats av politikerna. Det handlar om någon form av grupp som genom detta råd skaffar sig direktaccess till de högsta politikernas öra och kräver att få både få information och få göra sin röst hörd.
Hur kan regionen välja att skapa en gräddfil för ”pensionärer”? Detta råd kan inte representera alla pensionärer. De representerar endast riksorganisationerna för pensionärer.
Jag vill också ha ett råd! Jag vill också ha inflytande. Tänk ett råd för 30-åriga småbarnsmammor…
Men det skulle ju ingen acceptera. För alla småbarnsmammor är inte lika, precis som alla pensionärer inte är lika eller tycker lika.
Men på Gotland ska pensionärer ska ha ett eget ”råd”? I så fall borde regionen satsa på fler råd; Småbarnsmorsråd småbarnsfarsråd, familjeråd, singelråd, hundägarråd, bilägarråd, villaägarråd, hyreslägenhetsråd, bostadsrättsråd, parkråd, skolråd, förskoleråd, gymnasieråd, idrottsråd, strandråd, husbilsägarråd, ungdomsråd, anhörigråd, pensionärsråd för de som inte är med i riksorganisationer osv. Listan kan göras lång.
Det finns så många grupper och särintressen som ska beaktas av politiken. Att tillsätta ett speciellt råd och ge en viss grupp specialtillgång till påverkan och information känns inte demokratiskt.
Men, alla vill göra sin röst hörd. Så goda råd tycks dyra.