Glöm den tredje elkabeln till fastlandet

Utvecklingen på energiområdet går rasande fort, problemet kan vara att många politiker inte vet skillnaden på energi och effekt, vi har idag en energiminister men inte någon effektminister.

Utvecklingen på energiområdet går rasande fort, problemet kan vara att många politiker inte vet skillnaden på energi och effekt, vi har idag en energiminister men inte någon effektminister.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Gotland2019-07-12 14:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lite konstigt att Region Gotland driver frågan om en tredje kabel till fastlandet så hårt då analyser visar att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt.

Utvecklingen på energiområdet går rasande fort, problemet kan vara att många politiker inte vet skillnaden på energi och effekt, vi har i dag en energiminister men inte någon effektminister.

Inom tio år kommer troligen merparten av våra transportmedel vara eldrivna.

I Sverige ersätter vi cirka 100TWh energi av fossilt ursprung för transporter med 30TWh elenergi, detta enbart för att elmotorn har så mycket högre verkningsgrad än bensin, diesel och gasmotorn.

Utvecklingen av smarta hem och smarta elnät kommer gå sida vid sida med utvecklingen av eldrivna fordon, ett smart hem är även ett energisnålt hem och ett effektflexibelt hem.

Leveransen av elenergi till fordon och uppvärmning kan med lätthet flyttas i tiden.

I princip innebär det att Gotland framöver kommer ha 35 000 bostäder som fungerar som termosar när det gäller uppvärmning och alla kommer att ha ett batterilager stående utanför bostaden, batterilager som har fyra hjul och kallas elbil.

Ett utvecklingsprojekt vi drev förra året visar på stora vinster för miljö och ekonomi att styra laddning av elbilar mot våra bostäders värmesystem, lönsamheten blir ännu större när nästa generation elmätare ingår i bostädernas IP nätverk.

Min uppmaning till Region Gotlands politiker är att glömma en tredje kabel med en kostnad på kanske två miljarder kronor som Sveriges elnätskunder ska betala och satsa i stället på utveckling av smartare energi och effektanvändning i fastighetsbeståndet. Där gör pengarna mer nytta för gotlänningarna.

Läs mer om