Glädjande att förlossningsvården förbättras

Foto: Petra Jonsson

Gotland2018-07-12 16:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i RFSU möter allt oftare kvinnor i Sverige som uttrycker oro inför sin förlossning.

Kommer jag hinna fram till min förlossningsavdelning, kommer jag få föda där jag vill och vad händer om jag drabbas av en förlossningsskada?

I våras presenterade Socialstyrelsen sin senaste statistik över förlossningsskadorna under 2016.

Vi har uppmärksammat situationen i de tre landsting som tyvärr då hade högst grad av allvarliga förlossningsskador, Jämtland, Stockholm och Gotland.

Ansvaret för utmaningarna med förlossningsskador i Sverige ligger inte på vårdens personal.

Vi vet att engagerade barnmorskor och läkare gör sitt yttersta, ofta under tuffa arbetsförhållanden, för att alla födande ska få den bästa möjliga vård.

Ansvaret vilar på den politiska ledningen som under år valt att nedprioritera eftervården och blunda för den ansträngda arbetssituationen i förlossningsvården.

Det är med glädje RFSU tar del av den nya statistik som ledningen vid förlossningen i Visby presenterar i ett svar på RFSU:s artikel om förlossningsskador.

Det visar dels att jämförande statistik stimulerar till åtgärder, dels att ett målmedvetet arbete leder till förbättringar.

Kan Gotland med medvetna satsningar minska förlossningsskadorna, kan även andra landsting göra det.

Gotlands födande är att gratulera till en allt bättre och säkrare förlossningsvård.

RFSU kommer att fortsätta att arbeta för att bryta tystnaden kring de förlossningsskador som begränsar kvinnors liv på så många sätt, ett utvecklingsarbete som måste prioriteras i hela landet. RFSU kommer då att lyfta fram även Gotland som ett gott exempel att det går att förbättra förlossningsvården.

Läs mer om