Röken har lagt sig efter en intensiv valkampanj, och utfallet blev likt många förutspådde, en osäker politisk situation på såväl riksnivå som i många av landets kommuner.
Oavsett hur riket, regionen, eller kommunen kommer att styras under de kommande fyra åren, är det skattemedel som används för att driva igenom respektive partiers idéer och visioner. Det är därför av yttersta vikt att de som faktiskt bidrar mest ges rätt förutsättningar att kunna verka och expandera.
Det måste därför anses oroväckande att regelbördan ökat allt mer för svenska företag. Enligt Tillväxtverkets beräkningar har företagens kostnader ökat med cirka 1,2 miljarder kronor i snitt de senaste åren. Detta till följd komplicerade lagar och regler som företagare måste efterleva.
Situationen bekräftas även av våra medlemmar. När Företagarna i sin rapport Jobbskaparna del 1: Stolthet och svordom ställde frågan kring vad företagare ansåg mest betungande med att driva företag var det ”regler och andra föreskrifter från myndigheter” som toppade listan.
Sverige har bland de högsta kostnaderna för arbetskraft i världen. Till mångt och mycket beror det på höga arbetsgivaravgifter. Om du som företagare utför ett arbete på två timmar och fakturerar en tusenlapp, momsen inte medräknad, har företagaren kvar knappt hälften i lön efter att skatterna har dragits. Drygt hälften av värdet av arbetet har tillfallit staten.
Men vad sker om företagaren istället för att arbeta under dessa två timmar tvingas hantera regelkrav? Då utförs inger arbete, vilket leder till att inget ekonomiskt värde skapas och att ingen faktura kan skickas. I slutändan går både företagaren och staten miste om intäkter. Överdriven regelbörda leder således till ineffektivt användande av resurser.
Denna ineffektivitet drabbar både företagare och det offentliga genom minskade skatteintäkter. I 217 av Sveriges 290 kommuner är småföretagen den viktigaste källan till skatteintäkter, och regelbörda drabbar småföretag i störst utsträckning. Således borde det även på kommunal nivå finnas starka skäl till att minska byråkrati och eliminera det onödiga regelkrånglet.
Så oavsett vilka konstellationer som kommer att styra måste det belysas att politiker inte skapar jobb. Politiker skapar förutsättningar för företagare att skapa jobb. Fokus under kommande mandatperiod bör således ligga på att ge rätt förutsättningar för Sveriges småföretagare. De är våra jobbskapare, välfärdsskapare och samhällsbyggare.