Gårdsförsäljning - spel för galleriet?

Gotland2010-04-06 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Centerpartisterna Eva Nypelius och Carola Gunnarsson bemöter min replik till dem med orden "Socialdemokraterna och oppositionen hävdar alkoholpolitiska argument mot gårdsförsäljning. Tror ni verkligen på fullt allvar att de som kämpar med alkoholproblem köper specialprodukter?"
Ja, vad ska man svara på det? Om frågan vore så enkel varför då utredningar överhuvudtaget? Vi inom oppositionen är inte ensamma om de alkoholpolitiska argumenten. Kristdemokraterna och folkpartiet är på samma linje men framförallt Alkohollagsutredningen (SOU 2009:22) var mycket tydlig i sitt ställningstagande till gårdsförsäljning. Försäljning av starköl, vin, spritdrycker direkt från tillverkaren bör inte tillåtas då det inte är förenligt med Systembolagets monopolställning.

Sådan försäljning skulle dessutom enligt Alkohollagsutredningen vara olämpligt ur alkoholpolitisk synpunkt. Alkohollagsutredningen anser vidare att detaljhandelsförsäljning av alkoholdrycker direkt från tillverkningsstället innebär en inskränkning av Systembolagets ensamrätt till sådan försäljning. Om Sverige tillåter gårdsförsäljning utan att samtidigt avveckla Systembolaget strider detta mot artikel 28 i EG-fördraget. Trots Alkohollagsutredningens tydliga ställningstagande redovisar regeringen i sin alkohollagsproposition att de tänker tillsätta ännu en ny utredning kring gårdsförsäljning. Detta går inte att tolka på annat sätt än att regeringen vill införa gårdsförsäljning och tänker utreda frågan tills man får det svar man önskar. Men när regeringen samtidigt enligt utredningsdirektiven (Dir.2010:21) från den 4 mars 2010 bland annat skriver att den särskilda utredaren ska ta fram ett förslag till hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske utan att det leder till negativa konsekvenser för folkhälsan, är väl detta i högsta grad alkoholpolitiska argument? Eller hur, Eva Nypelius? Sedan får väl läsaren avgöra vad som är spel för galleriet eller inte!

Eva och Carola har helt rätt i att gårdsförsäljning finns i Finland, som också har monopol men i Finland är det endast tillåtet med gårdsförsäljning av fruktvin upp till 13 volymprocent, bär och frukter från en växtzon vars karakteristiska drag generas norr om sextionde nordliga breddgraden I Sverige är det straxt norr om Uppsala. Den finska modellen har ännu inte prövats rättsligt av EU-domstolen och en tvist pågår för närvarande mellan Finland och EU-kommissionen i ärendet.
Jag anser att detaljhandelsmonopolet (Systembolaget) är en av hörnstenarna i den svenska alkoholpolitiken. Detaljhandelsmonopolet har godkänts av EU. En grundläggande förutsättning för detaljhandelsmonopolet är att Sverige inte diskriminerar produkter från något EU-land utan säljer varorna på lika villkor.
Risken är stor att införande av gårdsförsäljning innebär att hela detaljhandelsmonopolet ifrågasätts. Det är att se frågan i ett längre seriöst alkoholpolitiskt perspektiv än Nypelius och Gunnarssons glorifierade synsätt.

Läs mer om