Ett, två, tre fyra...
Många av er känner till den EUs lista över de 14 allergenerna; Spannmål (gluten), Kräftdjur, Ägg, Jordnötter, Sojabönor, Mjölk/Mjölkprodukter/Laktos, Nötter (en lång lista), Selleri, Senap, Sesam, Svaveldioxid/Sulfit > 10 mg/kg eller liter (i torkad frukt, öl och vin), Lupin (en baljväxt släkt med bla jordnötter), Blötdjur (musslor, bläckfisk). Eller hur? Är man allergisk eller överkänslig har man koll.
Men vad många av oss inte är så medvetna om är EU-parlamentets och Rådets förordning nr 1169/2011. Den som innebär att vi som konsumenter sedan den 13 december 2014 ska kunna få reda på vilka allergener som finns i maten. Oftast går det ju utmärkt att fråga personalen men som brukar ha full koll. Men det finns andra sätt att lösa problemet. Det finns det bra exempel på i Europa. Samma sak gäller vegetarisk och vegansk mat.
I Tjeckien gäller nationella regler på att restaurangerna ska märka ut allergenerna i menyn. Så, efter varje rätt anges en eller flera siffror som motsvarar de 14 i EUs lista över allergener. Praktiskt, faktiskt väldigt praktiskt.
I Wien har man sedan många år valt att märka ut vegetariska (Veg.) och veganska (Vegan) rätter i menyerna. Även det efter att gästerna efterfrågar information i allt större utsträckning. Även detta är praktiskt för de som valt sådan kost.
Hur har vi det då i Visby? Vi tar emot allt fler utländska gäster. Visst vore det en bra service till alla gäster om de gotländska restaurangerna kunde anamma exemplen ovan? Ett par små siffror? Veg eller Vegan? Lite jobb när menyn eller tavlan ska skrivas men så mycket mer information till gästerna – svenska och utländska.
Så, vad säger ni i Gotlands förenade besöksnäring, Krögareföreningen och Visby Centrum? Är detta något för er? Kan Gotland bli tillgängligare för uteätande allergiker från Sverige och andra länder?