"Fyrverkerier får inte skjutas upp i husdjurs närhet om det finns minsta risk för att ett djur kan bli skrämt." Så lyder texten i en av de olika lagar som reglerar användningen av fyrverkeri.
Efter tisdagens fyrverkeri, som Wisby Strand och Kallis var ansvariga för, har vi fått många upprörda samtal av boende i Visby samt av våra turister. De har berättat om sina upplevelser och om hundar som smitit och blivit påkörda och skrämda. Utan förvarning började det plötsligt att kraftigt smälla i Visby. Ett så kallat event. "Hade vi behövt informera om det så hade vi så klart gjort det. Men det behövdes inte", säger Tobias Larsson till tidningen. Behövdes inte? Vem har sagt att det inte behövs. Självklart ska man informera innan. Ska inte våra gäster kunna vara trygga när de besöker vår ö?
Våra husdjur som hundar, katter samt vilda djur tar skada av fyrverkerier. Igelkottar, fåglar, rävar, med flera är även de mycket känsliga för plötsliga och kraftiga ljud. Våra uppstallade djur såsom hästar, kor, får med flera, far även de illa. De mentala skador på djuren som detta fenomen kan ge tar mycket lång tid att reparera, om det ens är möjligt.
Många människor upplever det mycket obehagligt med plötsliga och kraftiga ljudknallar. En del har nedsatt hörsel och använder hörapparat, vilket ger dem en obehaglig upplevelse när det smäller, på grund av att hörapparaten förstärker ljudet. Andra har hjärtproblem. Att då utsättas för de ljudupplevelser, som avfyrande av fyrverkeri innebär, kan vara direkt livshotande. Andra grupper i vårt moderna samhälle är de som genomlevt krigshärdar, där bomber och granater inte innebär något glädjande. Tvärtom en skräckupplevelse som många gånger har gett bestående men.
Visby är en världsarvs- stad med sina unika byggnader som är mer än tusen år och bör därför skyddas från miljöförstöring och brand. Som vi alla vet har delar av ringmuren rasat. Pengarna som man har bränt i väg på ett fyrverkeri kunde man istället ha skänkt till reparation av ringmuren.