?Frihetens fäste? på Kuba ? Guantánamobasen?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dygéus har varit i det gamla Sovjetunionen och i DDR och vet därför hur det är på Kuba. Jag har inget att säga om det Dygéus skriver om Sovjet och DDR. Hans kritik är befogad. Men med Kuba är det en helt annan sak.
Utöver de erfarenheter av Sovjet och DDR som Dygéus åberopar har jag en mångårig personlig och politisk erfarenhet av såväl Kuba som övriga länder i Latinamerika. ?Soppan? som Dygeús inte kan svälja är därför långt ifrån ?kokt? på några obekanta spikar. I själva verket är det Dygéus själv som väljer att koka soppa på en spik.
Kuba är det enda land i Latinamerika där även de fattigaste har drägliga levnadsvillkor. Spädbarnsdödligheten på Kuba är den lägsta i hela Latinamerika. All hälso-och sjukvård är gratis liksom läkemedel. Att vara fattig på Kuba eller i grannlandet Colombia kan betyda en skillnad på liv eller död. Dygéus hävdar att demokratiföreträdare fängslas på Kuba. Jag hävdar att dessa finansieras med amerikanska dollar och därför motverkar sina egna syften. Om syftet vore att demokratisera Kuba. Men allt pekar istället på att det är ännu ett försök att med hjälp av USA och amerikanska dollar störta Castro och den kubanska ledningen. USA:s handelblockad riktad mot Kuba är själva grundbulten i den strategin.
I min tidigare insändare nämner jag ett upprop till stöd för Kuba undertecknat av sju professorer och läkare. Dygéus misstänkliggör uppropet eftersom jag inte har namngett professorerna. Så varsågod, håll till godo:
Peter Aaaby, professor Internationell Hälsa Köpenhamns universitet
Staffan Bergström, professor Internationell Hälsa Karolinska Institutet
Anders Björkman, professor Infektionssjukdomar Karolinska Institutet
Sven Britton, professor Infektionssjukdomar Karolinska Institutet
Lars-Åke Hansson, professor klinisk Immunologi Göteborgs universitet
Olle Stendahl, professor Medicinsk Mikrobiologi Linköping, ordförande i Svenska Läkarsällskapet
Stig Wall, professor Epidemiologi och Folkvetenskap Umeå universitet
Med sina perspektiv från hälso-och sjukvården i fattiga länder anser dessa läkare att det idag finns betydligt angelägnare och mer värdiga uppgifter för EU än att ytterligare förstärka USA:s snart halvsekellånga blockad av Kuba.(Aftonbladet 19/7-04) Det borde varje anhängare av demokrati instämma i.
Men för medlöparna till den amerikanske presidenten George W Bush, han som struttar omkring som en tennsoldat i sin skottsäkra väst handlar det inte om demokrati utan om makt. För dem är det den amerikanska Guantánamobasen som representerar ?frihetens fäste? på Kuba. Mer än 600 människor har hållits fängslade där i över två år utan rannsakan och dom och på obestämd tid.
De övergrepp mot mänskliga rättigheter som begås i demokratins namn är tydligen inga övergrepp om de bara utförs i den rätta religionens och i USA:s namn.