Fossilfria bilar krockar inte

Gotland2017-05-12 10:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sju partier i riksdagen har enats över blockgränserna om att minska vägtransporternas utsläpp av växthusgaser med 70 procent till 2030. På frågan om det är el, biodiesel eller biogas som ska ersätta fossila bränslen är svaret på kort sikt enkelt: Allt kommer att behövas.

Skogslandet Sverige, som också har ett jordbruksmarksöverskott sex gånger större än Öland, importerar drygt 80 procent av de biodrivmedel som i dag används. Om inte Sverige kan försörja sig själva och även exportera biodrivmedel är det ett dåligt utnyttjande av våra resurser och en missad chans till intäkter.

För att klara detta dubbla uppdrag behöver det byggas ett antal bioraffinaderier i Sverige.

Den av regeringen föreslagna reduktionsplikten, det så kallade bränslebytet, bidrar med den tydlighet och långsiktighet som krävs för att företagen ska våga satsa. Om reduktionsplikten dessutom kombineras med ökade krav på klimatnytta och spårbarhet kan också importen av billig biodiesel som framställs av palmolja förhindras och den inhemska produktionen stimuleras.

När det gäller de höginblandade biodrivmedlen som biogas, etanol och FAME undantas de i dag från skatt, men det medges tyvärr bara för några år i taget. Att behöva begära undantag för att inte beskatta biodrivmedel med koldioxidskatt är givetvis en orimlighet som måste upphöra, men det tar tid att få alla EU:s medlemsstater överens om denna självklarhet.

Med en stimulerande reduktionsplikt och rättvisare regler kan den svenska produktionen av biodrivmedel alltså få fart på allvar. Det kommer dock ändå knappast räcka för att täcka efterfrågan. För att få biobränslet att räcka är därför också elektrifiering av transporterna i vid mening nödvändig. Med kommande elöverskott och allt bättre och billigare elbilar kommer mer och mer av de biodrivmedel som framställs för personbilarnas förbränningsmotorer att successivt primärt användas i regionaltrafik, lastbilar, sjöfart och flyg. Också vid en snabb elektrifiering av vägtransporterna kommer alltså även efterfrågan på biodrivmedel att öka i snabb takt om vi ska göra trafiken fossilfri i Sverige och hela EU. Ökad användning av biodrivmedel och ökad elektrifiering står inte i konflikt med varandra, utan är båda förutsättningar för ett fossilfritt Sverige.

Läs mer om