Förslag till Gotlands kommun

Gotland2004-11-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Häromdagen läste jag att Pigge framfört en idé om en gemensam bokningscentral för resa, evenemang och boende. I GT den 3/11 säger Eva under Nypelius noteringar att bl a den där bokningscentralen är en bra utvecklingsidé för Gotland. Och det är det alldeles säkert, trots att idén är utgammal och förmodligen bottnar i otillräckliga kunskaper om Internet.
Gotlands kommun har nämligen bromsat denna idé i många år. Anledningen till detta begriper jag inte, men jag hoppas att mera kunskaper hos beslutsfattarna skulle vara av godo varför vårt företag bjuder på utbildning.
Vi lägger nämligen ner stora pengar på att utveckla vår Gotlandsportal. Men det är svårt att hålla farten uppe då kommunen åratal efteråt ?utvecklar? sånt vi redan har gjort. Det är länge sen vi gjorde en interaktiv evenemangsdatabas som alla på Gotland får använda gratis, det vill säga publicera så mycket de någonsin önskar utan att det kostar dem ett enda öre (därtill får de en gratis länk till sin egen hemsida och vi skickar dessutom informationen direkt till övriga media som TV, radio och tidningar). Men det är rätt svårt att motivera företagen när en organisation ett par år efteråt får i offentligt uppdrag att lägga ut alla Gotlands evenemang. Inte gratis och interaktivt som hos oss, utan genom att en offentligt avlönad person skriver in aktuella saker. Nu kan man tycka att kommunen borde begripa att då företagen anstränger sig för att lägga ut evenemang i papperstidningar, kanske med en smula försäljning, så kommer de att göra likadant på Internet, men så verkar det inte förhålla sig. Och för att förklara tydligare för kommunen tog vi upp dessa frågor i Konkurrensrådet, som i princip kan säga ? fy fy? men egentligen inte särskilt mycket mera ? vi valde medvetet Konkurrensrådet av denna anledning. Och mycket riktigt, Konkurrensrådet sa ? fy fy?, men det har kommunen inte brytt sig om utan väljer i stället att fortsätta bromsa utvecklingen.
Men inte nog med det. Vi startade tillsammans med ett företag upp evenemangsbokning, som förstås hade vår interaktiva evenemangsdatabas i ryggen, det vill säga målet var att göra alla evenemang bokningsbara (som företagen alltså utan kostnad får publicera hos oss). Men det blev vi tvungna att lägga ner detta eftersom kommunen gav en annan organisation hundratusentals kronor för att bygga upp en bokningscentral. Återigen var det svårt att motivera företagen att använda våra system. Och ännu svårare är det att skapa en fungerande marknad när det offentliga ger järnet för att motverka utveckling (det kan ju inte gärna vara utveckling att göra om sånt vi redan har gjort).
Ett annat exempel är när vi anställde en amerikan för att se till att
Gotland presenterades någorlunda hyfsat på Internet. Det tog några månader så fick en organisation bidrag och offentligt uppdrag för ungefär samma sak.
Vi la ner projektet och fick säga upp amerikanen eftersom också denna marknad försvann som genom ett trollslag. Ytterligare ett exempel är vår lokalförmedling. Den är gratis och interaktiv. Av någon anledning får kommunen flera år efteråt för sig att också de skall ha en lokalförmedling på sina hemsidor och upphandlar därför en sådan. Jag försökte förklara för kommunen att de bara bromsade utvecklingen och belastade skattebetalarna i onödan. Om någon har en lokal och vill hyra ut den så är det rimligt anta att denne vill tala om detta, och hos oss kostar ju detta inte en enda krona för företaget/personen och skattebetalarna. Kommunen svarade förstås att jag ju också kunde delta i upphandlingen, och Lundgren själv sa att de fick väl ha vad de ville på sina hemsidor. Och det håller jag med om. Kommunen får förstås ha vad de vill på sina hemsidor, men varför skall skattebetalarna betala för sånt som är gratis och varför skall kommunen bromsa utvecklingen genom offentliga betalda uppdrag som inte behövs?
Och då går vi tillbaka till syftet med denna insändare: en fundering med anledning av idén om en gemensam bokningscentral. I stället för att kommunen ytterligare skall försvåra utvecklingen av Internetlösningar för Gotland, så erbjuder sig vårt företag att gratis under en dag besöka kommunen för att förklara vad Internet är för något, hur Internet fungerar, vilka möjligheter som finns, hur samarbete på Internet kan gå till och vad konkurrens på Internet är för något. Under utbildningen kommer vi också att tala om hur vi ser på dessa problem och hur de kan lösas. Visst inser jag att många på kommunen kommer att tycka att det är ett oförskämt förslag, men vi ber om förståelse. Det kostar oss helt enkelt för mycket att utveckla olika system för att åratal därefter förlora marknad efter marknad till offentligt betalda uppdrag. Men det största problemet är frågan om vad vi vågar utveckla utan att detta görs om med offentliga medel.
Läs mer om