Förödande förslag om räddningstjänsten

Gotland2016-09-19 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har jobbat som deltidsbrandman i Visby i cirka 25 år och sett ständiga neddragningar på deltidssidan både på landsbygden och i Visby och nu är det dags igen.

Det liggande förslaget om brandvärn på landet och att helt avveckla Visby deltid är förödande både för beredskapen och nyrekryteringen på Gotland.

Förslaget som nu tagits fram innebär att man inte vet om det kommer fem man, en man eller ingen, det kallas visst för frivilliga brandmän!

I Visby skrotas deltidskåren och ersätts av en man på heltidssidan vilket betyder minst fyra nya heltidstjänster eftersom man har fyra skift. De här fyra tjänsterna ska alltså ersätta hela Visby deltid, i dag tolv man.

Det till en betydligt högre kostnad eftersom en heltidsbrandman kostar som fyra deltidare eller räddningspersonal i beredskap som det heter nu (RIB). Man kan undra vari besparingen består i detta resonemang.

Ett i mitt tycke bättre scenario skulle vara att utöka grupperna i Visby deltid till fem man i beredskap per vecka istället för som nu tre man, då vi skulle kunna täcka upp i Visby när heltidskåren är upptagen längre tid istället för att man som nu tar in Klintehamn eller Slite vid sådana tillfällen.

Det hävdas också att det är svårt att rekrytera deltidspersonal och det stämmer ju på en del håll på landsbygden men det underlättas definitivt inte av att man försämrar och förändrar villkoren för deltidspersonalen.

I Visby har det däremot aldrig varit några problem att tillsätta vakanser i deltidskåren, här finns alltid fler sökande än platser som behöver fyllas.

I Visby finns också huvudbrandstationen med ett flertal specialfordon, hävare, stegbil, lastväxlare med bandvagn med mera samt annan räddningsutrustning som Visby deltid länge har utbildats på.

Ska allt detta kastas bort bara för att få in mer personal på heltidssidan? Vi kan ju även snabbt vara på plats och understödja Visby heltid med rökdykare med mera då samtliga innehar denna kompetens.

Att minska på deltidssidan över hela Gotland skulle avsevärt minska vår uthållighet vid större händelser som skogsbränder och andra större olyckor, vilka vi redan nu har svårt att klara utan hjälp från fastlandet.

Nej tänk om och låt landsbygden behålla sina deltidskårer och trappa upp Visby deltid.

Frivilliga brandmän är vi väl för övrigt alla, det är bara tiden mellan larmen vi fördriver på olika sätt.

Läs mer om