Förändring - hot eller möjlighet

Gotland2009-10-21 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Har gotlänningar svårt att acceptera förändringar? Det har framförts ibland i samband med att något ska förändras och möter motstånd. Nu är det ju så att en del förändringar upplevs som försämringar och andra som förbättringar beroende på hur man påverkas.
Landsbygden förändras. Storleksrationaliseringen i lantbruket fortsätter och möjliggör en tillväxt i volym samtidigt som det blir allt färre arbetstillfällen. I början på 1900-talet var 60-70 procent sysselsatta i jordbruket och nu är det snarare 1-2 procent.

Industrin, som skapade nya jobb och ersatte många av de som försvann i lantbruket, har förändrats. Textil- och varvsindustrin har exempelvis flyttat till andra länder. Manuella jobb har ersatts av maskiner och robotar.
Förändringar som gäller i hela Sverige, på Gotland och naturligtvis norra ön. Jobben i stenindustrin har försvunnit på Fårö, Bungenäs, Furilden, Valleviken, Smöjen, Bläse, Ar för att nämna några. KA 3 lades ner i Fårösund liksom varvet och Samhalls fabrik. Förändringar som medfört att befolkningen på norr minskat med 5 000 de senaste 50 åren.
Förbättring eller försämring i Kappelshamn?
Nu finns det lyckligtvis entreprenörer som ser möjligheter i det som sker. Folkhögskolan i Fårösund, Fabriken på Furilden och Stenugnsbagarn i Rute kan tjäna som exempel.

I Kappelshamn finns en grupp som försöker utveckla samhället. Hamnen är viktig för att deras visioner ska kunna förverkligas och hamnen är viktig för hela norra Gotland. Då kommer ett förändringsförslag från kommunen.
Hamnen ska säljas till Gotlandsbolaget som vill "parkera" fartyg där emellanåt. En försämring för Kappelshamn och norra Gotland men en förbättring för kommunens hamnkostnader?

Kommunen ger sig in i projekt som kongresshall, arena på Hällarna och ser det som investeringar för nya jobb. Delar av vård, skola och omsorg privatiseras för att öka konkurrensen. Det är kanske bra vilket jag inte kan bedöma.
Att däremot sälja en sådan strategisk resurs som Kappelshamns hamn verkar för mig vara korkat och ogenomtänkt. I det fallet borde väljarna få bestämma i kommande val.
Att försäljningen sammanfaller med att trafiken avreglerats och samtidigt som det finns intresse från en konkurrent att starta trafik gör det hela ännu konstigare. Dessutom startar nu förberedelserna för nästa upphandling av gotlandstrafiken.
Vad händer om Gotlandsbolaget förlorar den upphandlingen? Blir det då tomt i Kappelshamn eller kommer Gotlandsbolaget att köra trafik på Kappelshamn under sommaren?
Nej, behåll hamnen i Kappelshamn i kommunal regi och sök efter en annan lösning! Låt inte Kappelshamn bli ett exempel på att kommunen sätter krokben för entreprenörer som vill utveckla samhället. Stenen är slut i Bunge och Nordkalk borta år 2035. Då behöver de barn som föds i dag sina första jobb här på norr.
Därför bör kommunen hjälpa och inte stjälpa entrepenörerna i Kappelshamn! Det är en icke önskvärd förändring som medför försämringar
Den föreslagna försäljningen av hamnen i Kappelshamn måste därför stoppas!
Rute 2009-10-18
Läs mer om