Flyget ökar på bekostnad av färjan

Visby från ovan.foto: åsa sveds/arkiv

Visby från ovan.foto: åsa sveds/arkiv

Foto: åsa sveds

Gotland2011-08-17 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sensommardebatten om årets turistsäsong är igång. En enkel rak fråga - "Har resandet gått upp eller ner?" - är viktig.

I år får man slå ihop månaderna maj, juni och juli för att jämföra med föregående år eftersom Kristi Himmelfärdshelgen i år inföll i juni mot maj i fjol. Svaret blir att resandet har minskat med 0,6 procent.

Att resandet står stilla och till och med uppvisar en liten tillbakagång är en varningsklocka. En annan intressant iakttagelse är att flyget ökar på bekostnad av färjan. Under maj-juli ökade inrikesflyget med 20,6 procent medan färjan minskade med 3,2 procent. Men färjeresenärerna är nästan sju gånger så många som flygresenärerna. I absoluta tal reste 715 398 passagerare med färjan maj-juli 2011 mot 107 810 för flyget. Flygets ökning jämfört med 2010 är 18 441 passagerare medan färjan samma tid minskade med 23 547 passagerare. Den nerlagdaÖlandslinjen står för 7 202 av färjeminskningen.

En debatt om fullbokade och dyra färjor förs också. Jag har följt pris- och bokningsläget och konstaterar följande.

På Nynäslinjen har man i sommar varenda natt kunnat åka mycket billigt och det har alltid funnits plats. Problemet är de otrevliga tiderna. Antingen ankomst till Visby 02:45 eller avgång till fastlandet 03:30. På nästan alla dessa avgångar har "alla+bilen-rabatt" gällt så en familj med bil betalar endast 750 kronor för en enkel resa. Detta att jämföra med 2 000 kronor om familjen vill åka på bra tider och ha ombokningsbara biljetter.

Det här är en effekt av Gotlandsbolagets omhuldade system med stora snabbfärjor som skapar kapacitet genom många turer på grund av hög fart. Kruxet är att en tredjedel av turerna då blir mitt i natten. Gotlandsbolagets ideologi måste vara i stil med att fattigt folk skall sitta uppe och vänta på färjan mitt i natten medan de rika får åka på dagen. Mindre bemedlade barnfamiljer med bil får åka till Öland i stället om man inte orkar med nattäventyren.

I år har bolaget minskat dagkapaciteten i veckosluten. Gamla "lillsnabben" har legat vid kaj halva tiden trots att dagturerna ofta är fullbokade. Bolaget vill i första hand fylla natturerna?

I det nuvarande färjeavtalet har bolaget stora friheter att utforma trafik och priser enligt eget huvud. Detta trots att samhället till stor del bekostar trafiken. Det bakomliggande resonemanget har varit att bolaget vet och skall verka för öns bästa. Sedan hösten 2010 har färjeresandet minskat med två procent samtidigt som det helt kommersiella inrikesflyget har ökat med 12 procent. Vad ger detta för signaler?

Ibland antyds det att Gotland bara skall bry sig om de rika turisterna. Man är farligt ute om man resonerar så. Varje marknad behöver "instegsprodukter" för att utveckla efterfrågan. Om unga barnfamiljer med klen budget idag väljer andra resmål kommer det att drabba oss på sikt. Kom ihåg att turismen totalt sett är väldigt liten på Gotland. I svenska gästnattstatistiken ligger vi i botten tillsammans med Kronoberg, Blekinge, Västmanland, Västernorrland och Gävleborg.

Läs mer om