Finansministerns bluffargument!

Gotland2007-05-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Finansminister Anders Borg har i en längre mediaintervju vecklat ut ett antal tankar om klimathot, koldioxidutsläpp och beskattning av bensin och diesel. Slutsatsen är att man nu på finansdepartementet "förutsättningslöst" skall utreda om och hur bränslebeskattningen skall göras om. Media har dragit den föga förvånande slutsatsen att "nu skall bensin och dieselskatten höjas".
Alla utredningar och förändringar brukar ju alltid leda till att det samlade skattetrycket på de svenska glesbygdsbilisterna höjs. Just nu används klimat- och miljöargument, även de mest långsökta, som ursäkt för eller kamouflage av skattehöjningarna som alliansregeringen vill göra (men kanske egentligen skäms över).
Men denna gång var Anders Borgs lite längre utläggningar riktigt intressanta för alla som försöker hålla vårt avlånga och glesbefolkade land rullande.
Finansminister Borg argumenterar nämligen egentligen för sänkt bensin och dieselskatt i Sverige
När Borg resonerar om klimatfrågan och koloxidutsläppen framträder ett par tankeslingor väldigt tydligt:
- marknaden är effektiv och skall styra utvecklingen.
- vi skall göra åtgärder som är kostnadseffektiva och samhällsekonomiskt nyttiga,
- vi skall sträva efter stora internationella - globala - lösningar på ett globalt problem och
- vi skall undvika åtgärder som snedvrider konkurrens och motverkar marknadens effektivitet.
När man ställer dessa grundläggande mer principiella mål i relation till fakta om dagens svenska verklighet blir slutsatserna intressanta. Fakta är nämligen:
- Sverige har redan i dag världens högsta koldioxidbeskattning av fordonsbränsle. För att inte försämra vår konkurrenssituation bör koldioxidskatten harmonieras internationellt, dvs. sänkas i Sverige.
- Sverige har, som EU: s verkligt utpräglade glesbygdsland större behov av transporter än större delen av jordens stater. För att inte negativt påverka vår konkurrenssituation måste vi därför relativt sett sänka våra transportkostnader eftersom vi i dag ligger i topp när det gäller beskattning - trots att vi är ett glesbygdsland.
- Minskning av koldioxidutsläpp från fordon är relativt sätt väldigt dyrt i förhållande till kilopriset för reduktioner inom andra sektorer. Att ytterligare reducera koldioxidutsläpp från just fordon är ett av de allra dyraste och minst kostnadseffektiva minskningsalternativen. Alltså finns det mängder med billigare åtgärder som skall vidtas först om man på ett seriöst sätt vill ta itu med koldioxidutsläppen.
- Finansdepartementets egna utredare har, med förvåning, tidigare konstaterat att höjda bensin- och diselskatter inte alls påverkar körsträckorna så som man trott enligt sina ekonomiska modeller. Däremot slår höjda drivmedelspriser väldigt hårt mot låginkomsttagare. En höjning av bensin- och dieselskatten har med andra ord inga som helst positiva effekter på miljön utan genererar bara högre inkomster till staten och större problem för låginkomsttagare.
Slutsatser av Borgs framförda åsikter och de fakta som gäller är att Borg och alliansregeringen bör gå fram med förslag om sänkta bensin- och dieselskatter i Sverige.
100 000-tals svenskar röstade på allianspartierna just på grund av löften om sänkt bensinskatt. Det är dags att infria det löftet nu - argumenten för att göra det har ju Borg redan fört fram.
Läs mer om