Fabriken på Furilden

Gotland2005-03-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fabriken på Furilden har beviljats bygglov för tre bostadshus. Detta välkomnas av de flesta boende i Rute, särskilt de som bor här året runt. Det välkomnas även av Fabrikens kunder.
Nu överklagas bygglovet av ägaren av ett fritidshus Furilden 1 :8 Ulla Hvenmark Saltsjö-Boo.
Det är en demokratisk rätt att överklaga och den rätten skall vi vara rädda om. När sommarstugeägare utnyttjar rätten att överklaga för att slå vakt om sina särintressen kan det emellertid drabba allmänhetens intressen väldigt negativt..
Vi har sett exempel på detta vid Foodmark i Klintehamn, vid Nimbus etablering i Fårösund och nu vid Fabriken på Furilden.
Överklaganden som ibland omintetgör eller försenar önskvärda exploateringar.
De överklaganden som bygger på buller, damm, utsikter som förstörs kan bedömas av respektive myndighet som skall väga olika enskilda behov mot allmänhetens intressen .
Det har byggnadsnämnden gjort och kommit fram till att ge bygglov för Fabriken.
Det allvarliga i Ulla Hvenmarks överklagande är att hon påstår att det förekommit "bjudluncher" som medfört "en lagvidrig hantering från Gotlands Kommun".
Får man verkligen misstänkliggöra personer på detta sätt? Är inte det förtal?
När det nu är gjort bör rimligen Ulla Hvenmark antingen bevisa sina påståenden eller be om ursäkt.
Ulla Hvenmark skriver mycket om allmänhetens intressen och ger sken av att hon vill värna om detta. Jag tycker hon värnar om egna särintressen i själva verket.
Vi som bor i Rute året runt tycker att allmänheten aldrig haft större tillgång till Furilden än vad som gäller i nuläget efter det Fabriken tog över. När bolaget och folket i semesterbyn styrde och ställde vågade sig sockenborna knappast ut på Furilden.
Det kanske är den tiden som Ulla Hvenmark vill ha tillbaka genom sitt i mitt tycke osakliga och illasinnade överklagande ?
En situation där de semesterboende bestämmer reglerna för hur/var/när ortbefolkningen och övriga allmänheten får besöka ön. Sådan var situationen på 70-,80-, och 90-talet. Fast då var det bolaget som satte upp reglerna.
Läs mer om