Ett nytt modernt inomhusbad i Visby

Gotland2010-07-05 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Redan i mitten av 70-talet var Solbergabadet en utdömd anläggning för bad. Särskilt omklädningsrummen och vattenreningen var otillfredsställande. Den dåvarande fritidsnämnden planerade för ett nytt modernt inomhusbad i Visby. Förebild var det då nybyggda kommunala badet i Perstorp som var ett snäpp större än baden på Gotland med bland annat flera bassänger av varierande storlek och vattentemperatur för till exempel barn, äldre, motion, träning, sjukgymnastik. Investeringskostnaden beräknades till cirka 25 miljoner. Även badets placering diskuterades. Här fanns två alternativ: nordvästra fritidsområdet nedanför kyrkogården och Rävhagen (då var inte A 7- och P 18-områdena tillgängliga).
Förslaget behandlades av kommunledning och budgetberedning och avslogs. I stället beviljade man 12 miljoner till en upprustning av Solbergabadet. Efterklok kan man alltid vara men resultatet blev att vi fortfarande står med ett nedslitet och föråldrat bad i Visby. Jag hoppas att man inte gör om samma misstag.
Föregående valrörelse präglades av att man i samtliga partier var överens om att ett nytt bad skulle byggas i Visby. Det blev ett vallöfte. Alla vet att hur det vallöftet har infriats. Turerna har varit många, nämnas kan arenahall i kombination med bad, separat sporthall och bad samt nu senast en utbyggnad av Solbergabadet.
Kultur- och fritidsnämnden har inte legat på latsidan. En omfattande undersökning har gjorts bland allmänheten om vilken sportanläggning som bör stå i tur för att byggas på Gotland. Högst upp på den önskelistan återfinns en modern badanläggning i Visby. Av flera orsaker är det mycket viktigt att allmänhetens åsikter respekteras inte minst ur demokratisk och ekonomisk synvinkel då anläggningen kommer att byggas och drivas med kommunala medel.
I nuläget handläggs ärendet av en annan nämnd än kultur- och fritid. Den nya nämnden har delegerat arbetet till sin förvaltning. Här finns en stor fara i att allmänhetens önskemål inte respekteras i och med att besluten förs över på tjänstemannanivå.
Avslutningsvis: Vi får passa oss så att vi inte hamnar i en situation där tjänstemän och direktörer tar över beslutsfunktionerna. Ett sånt välde kan ingen vara betjänt av. På senare tid tycker jag utvecklingen pekar åt det hållet.
Läs mer om