En vinbod i var buske?

Gotland2007-05-22 01:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gotlands moderate riksdagsman tycker synd om "vinbönderna". De får inte sälja sitt egenproducerade vin (och sprit) i en gårdsbutik. Han har varken tröst eller beklagande för de sockerbetsbönder på Gotland, som förlorar en viktig gröda. Centralisering av sockertillverkningen har pågått länge, bruk lagts ner. Tillverkningen måste vara rationell och storskalig. Dessutom anses socker vara farligt 2007. Vi äter för mycket sötsaker, får övervikt och diabetes. Socker är dock oumbärligt som smakförhöjare och ökar varors hållbarhet. Vi kan konsumera socker i måttliga mängder om vi samtidigt rör på oss och förbrukar energi.

Den alkoholframställning m-riksdagsmannen vill gynna går stick i stäv med utvecklingen i övrigt det vill säga storskalighet. Internationella alkoholproducenter vill köpa Vin & Sprit och ta hand om vår "Absolut". Skulle våra storbryggerier bli till salu, kommer ett antal utländska intressenter omedelbart köpa upp dem. I stället ska svenska bönder börja tillverka alkohol hemma på gårdarna. Småskalig alkoholtillverkning har pågått sedan urminnes tider: Ölbrygd och husbehovsbränning. På senare tid illegal hembränning och ölbryggning.

Vi har nyligen förlorat styckningen vid slakteriet och ett 60-tal står utan arbete. Jag har inte hört m-riskdagsmannen tala om dessa förlorade arbetstillfällen och möjligheten att de kunnat bli kvar på ön. I stället ägnar han sig åt "vinbönder". Det är ingen glamouröst med styckning av djurkroppar eller med sockerbetsodling, men vin är kultur och fint. Turisterna får sina stekar, socker i kaffet, men de är oerhört besvikna när de inte kan få köpa vin i gårdsbutiken. Öns alkoholtillverkares talesman hörs och syns ofta i medierna. Så sköts lobbying både här och i Bryssel, där alkoholproducenterna bereder marken inför alla alkoholpolitiska beslut.

Varför är det synd om "vinbönderna"? De kände till vår restriktiva alkoholpolitik innan de planterade sina vinstockar. I EU finns sedan länge ett vinöverskott och en del används som teknisk råvara i industrin. Vinländerna har inte lyckats förmå oss i brännvinsbältet att dricka tillräckligt mycket vin, trots pappboxar och sänkt pris och mer eller mindre väl dold alkoholreklam i dagliga- och veckotidningar. Nykterhet bakom ratten krävs i många länder och det talas om skattehöjningar på alkohol i flera länder bland annat i Estland. Vad ska vi göra med vårt svenska vin? Dricka upp det själva eller sälja det till turister, som kommer hit under semesterperioden? Många har både billigare och godare vin i hemlandet.

Vinbönderna har startat sina odlingar på vinst och förlust, i tron om en borgerlig och alkoholpositiv riksdag och regering skall befria alkoholen från Systemet, lagar och förordningar, skatter och restriktioner. Vinodling ska bli en kompletterande näring och generera arbetstillfällen. Alkoholens skadeverkningar och samhällskostnader nämns inte och folkhälsan talar man inte om. Som strutsen sticker man huvudet i sanden och vill inte se verkligheten. Ska vi ha en "Vinbod i var buske"?

Läs mer om