En stor fet lögn?

Gotland2006-02-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Har vi blivit lurade av experterna? Vi har alla fått rådet att vi skall äta fettsnålt och fiberrikt för att hålla oss smala och friska.
Nu så kommer nya medicinska forskningsrapporter som visar på att om vi istället äter mer smör, mjölk, grädde, kött och ägg så går vi ner i vikt. Alltså precis tvärt emot alla tidigare kostråd!
Hur kan nu detta komma sig? Jo forskarna menar att fet och proteinrik mat som smör, grädde, rapsolja, kött, fet fisk och nötter gör så att vi håller oss mätta längre och suget efter något sött minskar. Försökspersonerna gick ner i vikt.
Den ändrade kosten innebar också att flera sjukdoms tillstånd förbättrades. Diabetes sjuka kunde minska sin medicinering. Positivt för vissa cancersjukdomar. Hjärt och kärlsjuka blev bättre. Hjärnan består till största delen av fett och behöver fett av bra kvalité för att fungera. Det kan vara så att demenssjukdomar hos gamla och läs och skrivsvårigheter hos barn beror på att de har fått för lite bra fett i kosten.
OBS. Forskningen visar att fett som är framställt av industrin inte gör nytta utan istället kan skada oss. Så för att vara på den säkra sidan så skall vi undvika : Margarin, Becel, Härdat veg. fett (som finns i bakverk och viss färdigmat)
Referenser. DN, New York Times, Sveriges Konsumenter i samverkan, Överläkare Christer Enkvist, professor Göran Petersson.
Vilket slags fett serveras till barn och sjuka i Gotlands kommun?
Läs mer om