De senaste Ären har konsumenternas intresse för livsmedel som Àr producerade med god djurvÀlfÀrd, begrÀnsad klimatpÄverkan och utan naturfrÀmmande kemiska bekÀmpningsmedel ökat. Det Àr glÀdjande men intresset behöver ocksÄ omsÀttas i en tydligare konsumentefterfrÄgan pÄ ekologiska produkter i butiken.
NĂ€r försĂ€ljningen av ekologiskt ökar gynnas den biologiska mĂ„ngfalden och djurens vĂ€lfĂ€rd. Om de KRAV-mĂ€rkta produkterna ökar sĂ„ bidrar det Ă€ven med minskad klimatpĂ„verkan och fĂ€rre tillsatser. Men en omstĂ€llning till ekologiskt jordbruk behövs inte bara för att möta efterfrĂ„gan pĂ„ hĂ„llbara produkter â utan ocksĂ„ för att stĂ€rka tillvĂ€xten i svenskt lantbruk.
Andra lÀnder positionerar sig nu starkt nÀr det gÀller övergÄngen till ekologisk produktion, bland annat Frankrike och Danmark. Det Àr dags för Sveriges beslutsfattare, konsumenter och lantbrukare att ta vara pÄ möjligheterna och konkurrenskraften i ekologisk odling.
Siffror frĂ„n Jordbruksverket visar att 25â466 hektar odlades ekologiskt pĂ„ Gotland under förra Ă„ret. Det motsvarar 22,8 procent av jordbruksmarken. Ă r 2009 var siffran 16â815 hektar, vilket innebĂ€r en ökning med 51,4 procent under de senaste tio Ă„ren. Det Ă€r en mycket positiv utveckling.
I ekologiskt jordbruk tillÄts inte anvÀndning av naturfrÀmmande kemiska bekÀmpningsmedel eller konstgödsel, vilket i sin tur bidrar till ökad biologisk mÄngfald. Nya siffror frÄn Jordbruksverket visar ocksÄ att ekologiska odlingar klarade förra Ärets torka bÀttre jÀmfört med konventionella odlingar. KRAV-certifierade lantbruk utgör 70 procent av den totala ekologiska odlingen i Sverige. Dessa lantbruk mÄste dessutom uppfylla 37 regler som minskar klimatpÄverkan, som exempelvis anvÀndningen av förnybar el.
I Sverige som helhet har den ekologiskt odlade jordbruksmarken ökat med 58,2 procent under den senaste tioĂ„rsperioden. Förra Ă„ret brukades totalt 609â104 hektar av den svenska jordbruksmarken ekologiskt, vilket motsvarar drygt en femtedel.
Regeringens mÄl Àr att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk och att 60 procent av de offentliga inköpen av livsmedel ska komma frÄn ekologisk produktion Är 2030. Politisk vilja och tydliga mÄlsÀttningar Àr viktigt, men omstÀllningen krÀver mer Àn sÄ. Genom att kommuner och myndigheter pÄ Gotland stÀller krav pÄ ekologiska livsmedel vid offentlig upphandling kan omstÀllningen pÄskyndas. Samtidigt Àr det avgörande att konsumenter fortsÀtter att vara tydliga i sin efterfrÄgan och i större utstrÀckning vÀljer ekologiska och KRAV-mÀrkta livsmedel.
Ekologiskt jordbruk frÀmjar den biologiska mÄngfalden, skapar tillvÀxt och ökar lantbrukets lönsamhet. Gotland har tagit steg i rÀtt riktning, men det finns mycket mer att hÀmta i en snabbare ekologisk omstÀllning.