Diskussion om vår mat

Gotland2005-01-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Många lever i den föreställningen att bara för att Sverige har stränga, bra djurskyddsregler och tuff skatt på sprutmedel, gödning och bränsle så är vår mat den bästa för oss. Etiskt för att djuren vi väljer att äta upp varit lyckligare i väl tilltagna stallutrymmen.
Ur hälsosynpunkt eftersom risken att vi genom vår mat får i oss restsubstanser av det ena eller andra slaget med våra bestämmelser anses minimerade. Vi har som konsumenter i viss utsträckning möjlighet att se på varan genom ursprungsmärkning var den är producerad. Vissa av oss vill välja svenskt, andra vill ha närproducerat som en garanti för att det blir i linje med filosofin och livsstilen i övrigt.
Några väljer att inte köpa nötkött från kända BSE-regioner& Det finns säkert även de som handlar svenskt av lojalitetsskäl gentemot Sveriges matproducenter. En del av oss för att inte säga en ansenlig del av befolkningen väljer att titta på prislappen som första kriterie för valet av vara. Inte för att den gruppen av konsumenter är mer korkade eller oupplysta än andra utan för att just pengar styr rätt mycket i mångas tillvaro. Att påstå något annat är hyckleri.
Vi som representerar den gruppen av konsumenter tror dessutom antagligen inte att maten vi äter omedelbart skall få oss att falla döda ner. Så dålig är den helt enkelt inte. Om det då står Coop, X-tra, ICA eller något annat på varorna blir det svårare att ana sig till varans ursprung.
Det har blivit ett problem för Kerstin Löfgren-Dahlström och hennes klubbkompisar. Vad man säkert vet är att står det Scan eller Signum på falukorvstumpen har nog korna som ligger nedmalda innanför plastskinnet varit ungefär lika olyckliga under sina liv. Den optimala ursprungsmärkningen borde vara utformad med adresslapp från enskild gård.
Annars kan det nämligen göra detsamma. Sunkigt hållna djur mals ned med välskötta djur från granngården. Mjölken i paketen är en mix av mjölk från skit-ollen och mr. Perfekt´s gårdar. Så ser det ut. Inte svårt alls att räkna ut. Djurskyddslagar i all ära& Tyvärr kan vi i det moderna samhället inte hålla oss med varsin ko, varsin höna och egen odlingstäppa. Det är få förunnat idag. Då hade vi kunnat välja på riktigt vad vi stoppar i oss.
Att den svenska maten är förhållandevis dyr vet vi beror på att den produceras på ett dyrbart sätt jämfört med det importerade. Till grund för det ligger politiska beslut och ett ogynnsamt klimat. Om den sydamerikanska tjuren som betar ostört året om inte vuxit tillräckligt då det är dags att åka till det ofta närbelägna slakteriet får han gå kvar ett år till.
Det gör ingen skillnad i hussens plånbok. Bete finns det gott om&Transporter sen av varor mellan länder lär enligt en del bedömare vara en överskattad miljövidrighet. Alltså varför inte njuta en billigare biff från sydamerika utan att få dåligt samvete.
Dessutom vet vi idag att burhönsen som numer får framleva sina liv i grupp på golvet inte mår nåt vidare av det. Alldeles för höga halter av gödselgaser tvingas de andads in. Som det har kämpats för att få dem fria! Så blev det inte bra ändå&. Men ICA´s TV-reklam är i alla fall rolig.
Läs mer om