Det krävs förbättringar för de gotländska företagen
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt svenskt Näringsliv ger undersökningen en tydlig bild av vad som behöver bli bättre.
Kartläggningen bygger bland annat på utbildningsnivå, företagande, handläggningstider och en rad andra faktorer. Det som väger tyngst är dock omdömena från de företagsledare som i enkäten betygsatt företagsklimatet.
Inte helt oväntat tycker den bästa kommunen Vellinge att rankingen underlättar nyrekryteringen av företag medan den sämsta kommunen, Eda tycker att den bygger på "tveksamma subjektiva värderingar".
På Gotland verkar det som man äntligen från politiskt håll insett att det krävs förbättringar.
Även om vissa politiker hellre talar om andra undersökningar som visar bättre siffror och försöker bortförklara exempelvis befolkningsminskningen med att statistiken är fel från SCB.
"Surt sa räven"
Nu får vi hoppas att de åtgärder som vidtas för att förbättra situationen på ön ger resultat.
"Raka spåret "och andra åtgärder är bra men kom ihåg att företagarnas egna upplevelser av kontakten med politiker och tjänstemän är avgörande. Svaret i nästa års enkäter beror på vilket bemötande man fått, vilket väger tungt i rankingen. Men resultatet av mötena är det som räknas.
"Vi har haft många trevliga möten med folk från kommun och länsstyrelse men sen händer det ju ingenting"!! Så uttryckte sig en företagare som väntat fyra år på bygglov. Man kan undra hur han svarade i enkäten från svenskt Näringsliv.