Feministiskt initiativ Gotland är djupt kritiska till hanteringen av den biotopskyddade allén på Järnvägen 4 i Visby. Enligt en artikel på Hela Gotland (10/9) har Region Gotland, trots avslag från Länsstyrelsen, valt att gräva för nära de biotopskyddade träden på Peder Hardings väg och därför skadat trädens rötter. I och med detta har inte bara biotopskyddet ignorerats, utan även skyldigheten att bevara de rödlistade almar som ingår i allén på Järnvägen 4.
Under detaljplanearbetet har Region Gotland, helt enligt direktiven för biotopskydd, ansökt om dispens hos Länsstyrelsen för att avverka träden men fått avslag. Trots detta valde regionen att gå vidare. Enligt miljö- och byggnadsnämndens ordförande Eva Ahlin (C ) gjordes en ”kompromiss” mellan den ursprungliga planen att bygga längs vägkanten, och Länsstyrelsens krav på att flytta huset tio meter in för att säkra skydd av träden. Husen flyttades därför in fem meter från vägkanten.
Problemet är att det inte går att kompromissa med hur stor del av trädrötterna som kan grävas av. Skyddet som krävdes för att bevara de rödlistade almarna var tio meter, och de fem meter som blev den, uppenbart dåligt kommunicerade, kompromissen innebär i värsta fall en dödsdom för träden.
Vad gör då enstaka träd för nytta? I en värld där vi befinner oss mitt i en pågående klimatkris, där förlusten av biologisk mångfald är en av många förödande konsekvenser, är enstaka träd livsviktiga. Äldre träd är hem för åtskilliga djur-, svamp-, och växtarter, och träd i stadsmiljö är dessutom svalkande kolsänkor som bli än mer viktiga när den globala medeltemperaturen stiger. Ett uppväxt, äldre träd kan aldrig ersättas av ett nyplanterat då det tar decennier att skapa den miljö som ett äldre träd erbjuder.
Vi människor har varken tid eller utrymme att ignorera klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald. Tyvärr har Alliansen, med sin ”gröna röst” Centerpartiet i täten, gjort det väldigt tydligt att biologisk mångfald och skogsskydd inte är prioriterat, exempelvis i den skogspolicy de borgerliga drev igenom i Regionfullmäktige nyligen.
Vi i F! kommer göra vad vi kan för att agera motkraft till detta genom att i varje enskilt fall kämpa för att djur, svampar och växter, i synnerhet skyddsvärda sådana, bevaras och omhändertas. Vi människor har inte råd att låtsas som att det går att kompromissa med biologisk mångfald och klimatförändringar. Det är dags att vi börjar anpassa oss efter naturen, inte tvärt om.